< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - sambata, 6 septembrie 2008

Multi cercetatori se tem ca experimentul de miercuri va marca inceputul sfarsitului pentru planeta noastra

Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer

"Vremea se va schimba complet, eliminand viata de pe fata Pamantului si foarte repede intreaga planeta va fi devorata", avertizeaza un cercetator german.

Barbatul din spatele experimentului de miercuri care-si propune dezlegarea misterelor Big Bangului a recunoscut ca, in copilarie, adora sa arunce lucrurile in aer, relateaza "Daily Mail". Scepticii se tem, insa, ca Dr. Lyn Evans, poreclit Evans "Atomul" ar putea provoca acum ceva mult mai grav decat o simpla explozie-sfarsitul lumii. Potrivit profesorului german Otto Rossler, experimentul de miercuri ar putea duce la formarea unui quasar - o masa de energie alimentata de gauri negre - care, dupa circa patru ani, ar putea distruge intrega Planeta. Incercand sa calmeze spiritele, o echipa care lucreaza la laboratorul CERN din Elvetia, a explicat pe intelesul tuturor, in cadrul unui videoclip muzical postat pe You Tube, care este rostul controversatului experiment.

In copilarie, dr. Lyn Evans, poreclit Evens "Atomul", era atras de chimie. Confectiona explozibili cu ajutorul carora arunca in aer tot ce prindea-chiar si lucrurile din casa parinteasca. "Cand eram tanar eram interesat mai degraba de chimie decat de fizica", a marturisit Evans, citat de "Daily Mail". Miercuri, fostul copil care adora sa se joace cu explozibili, va face prima incercare de a circula un fascicul de protoni prin acceleratorul Large Hadron Collider (LHC), aflat 100 de metri adancime sub orasul Geneva, la granita dintre Elvetia si Franta. Experimentul isi propune sa recreeze conditiile pe care le-a avut universul la o trilionime de secunda dupa explozia initiala, Big Bang, astfel incat cercetatorii sa dezlege o parte dintre misterele ce inconjoara nasterea universului si enigmatica "materie neagra". Mai multi oameni de stiinta se tem, insa, ca experimentul de miercuri va marca inceputul sfarsitului pentru planeta noastra, el putand sa duca la formarea unui devastator quasar in interiorul Pamantului.

Si-a dedicat 14 ani din viata construirii uriasului accelerator de particule

"Timp de cel putin patru ani nu se va intampla nimic", a declarat profesorul Otto Rossler, de la Universitatea Eberhard Karls din Tubingen, Germania. "Apoi cineva va detecta o raza de lumina care va iesi din Oceanul Indian in timpul noptii si nimeni nu va fi capabil sa explice fenomenul. Cateva saptamani mai tarziu, vom vedea o explozie similara de particule care va iesi din solul de pe cealalta parte a planetei. Atunci vom sti ca in interiorul Pamantului se afla un mic quasar", a avertizat el. Rossler a explicat ca, pe masura ce quasarul va devora interiorul planetei, "vremea se va schimba complet, eliminand viata de pe fata Pamantului, si foarte repede intreaga planeta va fi devorata".

Cercetatorul a explicat ca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului se incearca in continuare stoparea experimentului de miercuri, pe motiv ca incalca dreptul la viata. Curtea a respins, insa, incercarile de amanare temporara a experimentului si este putin probabil ca se va pronunta rapid cu privire la stoparea definitiva a proiectului, noteaza "Daily Mail". In ceea ce-l priveste pe Evans "Atomul", care si-a dedicat 14 ani din viata construirii uriasului accelerator de particule, acesta este cat se poate de relaxat in privinta proiectului pe care-l conduce.

"Un nebun care a inventat propria teorie a relativitatii"

Potrivit lui Evans, Rossler este un profesor pensionat "nebun", care a inventat propria sa teorie a relativitatii. "I-am aratat in ce constau erorile sale elementare, insa, desigur, asemenea oameni pur si simplu nu asculta", a declarat Evans, citat de "Daily Mail". Cercetatorul a marturisit totodata ca adevarata sa temere nu este ca va distruge lumea ci ca, din cauza camerelor de filmare si a intregului echipament care va fi folosit pentru inregistrarea intregul eveniment, masina ar putea claca. "Acesta nu este primul accelerator de particule la care am lucrat, dar este primul care se va afla sub ochii intregii lumi", a spus el. "Noi nu suntem obisnuiti cu asta. Suntem obisnuiti sa facem lucrurile in tacere si anuntand abia ulterior modul in care au decurs ele", a marturisit Evans.

Potrivit unui comunicat remis de Organizatia Europeana pentru cercetari nucleare (CERN) la inceputul lunii august, lansarea acceleratorului va putea vizionata in direct pe internet la http://webcast.cern.ch.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12348&data=2008-09-06