< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 6 septembrie 2008

NATO va evalua pagubele militare suferite de Georgia in conflicul cu Rusia

O misiune NATO insarcinata cu "evaluarea pagubelor militare" provocate de interventia rusa in Georgia este asteptata luni la Tbilisi, au anuntat duminica surse diplomatice citate de AFP, transmite NewsIn.

"O misiune NATO este asteptata aici maine" (luni - n.red.), a declarat o sursa diplomatica europeana de la Tbilisi. "Este vorba despre o misiune de evaluare a pagubelor militare", a precizat o alta sursa diplomatica.

"Este o echipa mica asa cum vin adesea de la Bruxelles si nu vom discuta numai despre acest lucru", a subliniat la randul sau o sursa NATO, fara alte detalii.

Aceasta misiune soseste cu o saptamana inainte de venirea la Tbilisi a unei delegatii a celor 26 de tari membre NATO, condusa de secretarul general al Aliantei Jaap de Hoop Scheffer, in 15 si 16 septembrie. Delegatia va discuta cu presedintele georgian Mihail Saakasvili ajutorul pe care il poate furniza NATO, in special pentru reconstructia infrastructurilor georgiene.

Secretarul general anuntase ca NATO va acorda un ajutor Georgiei la reuniunea de urgenta a ministrilor de externe ai tarilor membre din 19 august, consacrata conflictului din Caucaz.

Ca si Ucraina, Georgia doreste sa adere cat mai repede la Alianta, spre marea nemultumire a Rusiei, care afirma ca Statele Unite reinarmeaza Georgia sub acoperirea ajutorului umanitar, pentru a-si asigura influenta in regiune.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12344&data=2008-09-06