< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 5 septembrie 2008

Rusia nu vrea nici macar ca reuniunea ONU in cazul Georgiei sa aiba loc pe teritoriul american

Autoritatile ruse sustin ca reuniunile Consiliului de Securitate al ONU in problema georgiana ar trebui sa fie organizate intr-o tara neutra, lasand sa transpara obiectia cu privire la organizarea acestor intruniri la cartierul general al ONU de la New York, avand in vedere pozitia pro-Georgia asumata de SUA, informeaza vineri AFP, preluat de Agerpres.

Andrei Nesterenko, purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe, a declarat ca o alternativa la New York ar fi orasul elvetian Geneva, oras care ar permite reprezentantilor celor doua regiuni georgiene separatiste, Abhazia si Osetia de Sud, sa participe la toate reuniunile Consiliului de Securitate al ONU.

"Pentru a ne asigura ca aceste reuniuni se vor desfasura si cu participarea reprezentantilor Abhaziei si Osetiei de Sud, trebuie tinut cont de ideea organizarii lor intr-o tara neutra fata de conflictul georgian", a declarat oficialul rus.

Sediul ONU din New York are statut de teritoriu international, insa localizarea sa in cea mai mare metropola americana in urma unor acorduri cu SUA a fost deseori tinta criticilor Rusiei, care sustine ca Washingtonul s-a folosit de aceasta situatie pentru a-si crea avantaje politice. De altfel, la 10 aprilie 2007 autoritatile ruse au acuzat Departamentul american de Stat ca a refuzat sa-i acorde viza unui lider separatist abhaz care ar fi trebuit sa asiste la o reuniune ONU de la New York.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12301&data=2008-09-05