< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 5 septembrie 2008

Flota Rusiei din Marea Neagra va fi reechipata si dotata cu noi nave

In urma conflictului din Caucaz, conducerea Rusiei a constientizat necesitatea intaririi Flotei sale din Marea Neagra, cu baza in Sevastopol (Crimeea, sudul Ucrainei) si chiar a si luat primele masuri in acest sens, a declarat amiralul Igor Kasatonov, fostul comandant al Flotei Rusiei din Crimeea, intr-un interviu aparut in editia de vineri a cotidianului Moskovski Komsomolet, preluat de Agerpres.

"Flota rusa din Marea Neagra urmeaza sa fie dotata cu nave moderne si echipata cu arme de ultima generatie. Deja au fost adoptate decizii cardinale in aceasta privinta si asta datorita mai mult lui Saakasvili (Mihail, presedintele Georgiei)", a afirmat amiralul rus, referindu-se la ofensiva declansata de Tbilisi impotriva provinciei rebele Osetiei de Sud, ceea ce a dus la angrenarea Rusiei in conflictul cu Georgia.

Pentru Rusia, Flota sa din Marea Neagra are o importanta extraordinara in prezent in intreaga directie strategica sud-vestica, si de aceea, in opinia sa, Moscova trebuie sa-si intareasca baza navala din Crimeea, sub toate aspectele.

Kasatonov considera ca Flota Rusiei din Marea Neagra va ramane in Sevastopol si dupa 2017, cand expira contractul cu partea ucraineana.

"Doar nu credeti ca lucrurile se pot schimba asa de usor? Nu intamplator, maica Ekaterina a II-a a amplasat Flota imperiului tarist in Sevastopol", a adaugat amiralul citat, care sustine ca Flota rusa din Marea Neagra nu trebuie sa se conformeze recentului decret emis de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, care restrictioneaza intrarea si iesirea navelor rusesti de pe teritoriul Ucrainei.

In plus, controalele ucrainene pe navele de razboi rusesti sunt absolut ilegale, a apreciat Kasatonov, referindu-se la acelasi decret al liderului de la Kiev. "Fiecare nava militara se bucura de extrateritorialitate, adica o nava reprezinta un sistem statal in miniatura, pe teritoriul caruia accesul strainilor este strict interzis. Nimeni nici nu ar trebui macar sa incerce sa urce la bordul navelor noastre de razboi!" a avertizat amiralul Kasatonov.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12300&data=2008-09-05