< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 5 septembrie 2008

Au fost date peste 1.300 de NUP-uri in dosarele privind victimele Revolutiei, se astepta alte 4.000

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a prezentat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, peste 1300 de rezolutii de neincepere a urmaririi penale date de procurorii 11 procurori ai Parchetului General in dosare privind victimele Revolutiei din decembrie 1989.

Teodor Maries a sustinut ca unele rezolutii nu contineau numele procurorilor care au dat solutia de neincepere a urmaririi penale si nici numarul dosarului in care au fost facute cercetarile. O parte din dosare au fost deschise in urma plangerilor formulate de victimele de la Revolutie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar, spune Maries, procurorii le-au inchis, pe motiv ca nu au gasit vinovati.

"Sunt mii de documente ce atesta coruptia in sistemul judiciar din Romania in perioada in care Ion Iliescu era presedinte. Documentele prezinta fapte de coruptie ale unor procurori militari si civili in peste 1300 de rezolutii intr-un dosar deschis de Asociatia "21 decembrie 1989". Aceste rezolutii de neincepere a urmaririi penale nu au fost niciodata comunicate victimelor. Acesti procurori practic au falsificat istoria. Nimeni nu a vrut sa cerceteze clar, din ordin politic, evenimentele din decembrie 1989", a declarat Maries. El a pus la dispozitia ziaristilor miile de pagini de documente ale acestor rezolutii.

Presedintele Asociatiei "21 decembrie 1989" a mai sustinut ca familia lui Corneliu Coposu si-a dat acordul pentru o plangere penala formulata la CEDO impotriva statului roman in legatura cu mineriada din 13 iunie 1990. De altfel, Teodor Maries a precizat ca a facut apel la premierul Calin Popescu Tariceanu de a depune, alaturi de Asociatia "21 decembrie 1989", o plangere la CEDO in legatura cu evenimentele de la 13 iunie 1990.

De asemenea, in cadrul aceleiasi conferinte, s-a mai discutat si despre intalnirea de pe 8 septembrie a unei delegatii a societatii civile cu ministrul apararii, Teodor Melescanu, pentru o discutie referitoare la amnistie si la alte subiecte referitoare la implicarea armatei in timpul revolutiei.

Presedintele asociatiei a mai sustinut ca asteapta sa mai intre in posesia a cel putin 4.000 de alte rezolutii de neincepere a urmaririi penale.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12299&data=2008-09-05