< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 15 octombrie 2007

Presedintia da un nou ultimatum

Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum

ULTIMA ORA:

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca nu poate sa-i trimita sefului statului Legea privind introducerea votului uninominal, deoarece propunerea legislativa se afla in dezbaterea Senatului: ''Daca ar fi intrat pe site, ar fi aflat ca proiectul se afla la Senat, si nu la Camera Deputatilor. Eu nu pot decat sa o trimit catre adresantul corect, respectiv Senatul Romaniei''.

---

Presedintele Traian Basescu a avertizat astazi intr-o scrisoare trimisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului ca , daca pana la 22 octombrie nu va primi la promulgare noua lege electroala care vizeaza introducerea votului uninominal incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare, va declansa pe aceasta tema un referendum national, informeaza Rompres. ''Aceasta lege'', explica presedintele in scrisoare, ''poate fi adoptata de Parlament in procedura obisnuita sau poate fi adoptata ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului''. Seful statului a atras insa atentia ca nu ar fi satisfacut de o simpla ordonanta de urgenta. ''Emiterea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta pe tema schimbarii modului de scrutin nu poate fi o solutie satisfacatoare'', a aratat Basescu. Dorind sa-si argumenteze pozitia, presedintele a explicat ca ''domeniul electoral este prea important pentru a fi reglementat prin ordonante ale Guvernului, iar o asemenea ordonanta ar fi vulnerabila prin posibilitatea respingerii ei de catre Parlament''. ''In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pana la data de 22 octombrie'', a avertizat presedintele, ''va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 de Constitutie''.

Astfel, remarca agentia NewsIn, Parlamentul mai are doar o saptamana pentru a adopta un proiect de lege care nu a reusit sa ajunga inca nici macar in dezbaterea Senatului. In incheierea scrisorii adresate de Traian Basescu presedintilor celor doua Camere, acesta isi exprima speranta gasirii impreuna a unei solutii ''care sa corespunda asteptarii publice de reformare a clasei politice''.

Reamintim ca, pe 9 octombrie, deputatii au adoptat un amendament initiat de PSD care nu-i da posibilitatea presedintelui tarii sa suprapuna plebiscitul pentru votul uninominal cu alegerile, indiferent de tipul acestora. Prin urmare, in cazul in care referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amane automat, considerandu-se ca o consultare populara are prioritate fata de orice fel de alegeri.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1214&data=2007-10-15