< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 1 septembrie 2008

Pentru Emil Boc, Stolojan este una dintre variantele PD-L pentru functia de premier

Dupa ce saptamna trecuta, Theodor Stolojan, in costum de baie, s-a oferit sa devina viitorul premier al Romaniei in cazul in care PD-L va castiga alegerile, luni, Stolojan a ajuns sa fie doar una dintre "solutiile" democrat liberalilor, dupa cum a afirmat Emil Boc.

"Orice lider PD-L poate avea bastonul de premier in ranita, unul va fi sustinut insa, si dupa ce vom lua aceasta decizie in partid si validata de Conventie (n.r. Conventia Nationala), evident ca il vom informa pe presedintele Romaniei", a declarat luni liderul PD-L, Emil Boc. Presedintele democrat-liberalilor a precizat ca Theodor Stolojan este "una dintre solutiile PD-L, dar varianta oficiala va fi cunoscuta pe 12 septembrie".

Boc a sustinut ca democrat-liberalii nu au abordat in sedinta de luni a conducerii centrale a partidului subiectul lansarii candidaturii lui Stolojan, precizand ca decizia in privinta nominalizarii premierului va fi una "de echipa", iar persoana desemnata va fi sustinuta de intregul partid.

Presedintele PD-L a evitat sa spuna daca Theodor Stolojan se bucura la aceasta ora de sprijinul intregului partid. "Oricare dintre liderii consacrati ai partidului pot ocupa postul de premier. (...) M-am referit la liderii care conduc in acest moment partidul de la Boc, Videanu, Stolojan, Flutur sau Blaga", a mai spus presedintele PD-L.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat vineri ca va accepta rolul de candidat pentru functia de prim-ministru, daca democrat-liberalii i-o vor cere, si a precizat ca nu va candida la un post de parlamentar la alegerile din toamna.

"Daca eu voi fi desemnat de catre partid drept candidat pentru functia de prim-ministru sigur ca va trebui sa imi indeplinesc acest rol, cu tot ce inseamna el, la nivel national, in teritoriu", a declarat Theodor Stolojan.

Declaratiile facute de Emil Boc tind sa confirme informatiile aparute in presa centrala, potrivit carora exista un conflict latent in interiorul PD-L, intre cele doua tabere ce compun partidul. Tabara democrata ii are ca lideri pe Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu si Sulfina Barbu. De partea cealalta a baricadei se afla tabara liberala, condusa de Theodor Stolojan, secondat de Gheorge Flutur si Gheorge Stefan zis "Pinalti".

In esenta, tabara democrata din interiorul PD-L este nemultumita de faptul ca liberalii "s-au asezat la o masa gata pregatita", fara a contribui cu absolut nimic la dezvoltarea partidului si la urcarea lui in sondaje. In schimb, tabara liberalilor la reproseaza liberalilor ca nu au primit suficente functii excutive in partid desi ei au reusit sa aduca victorii importante pentru partid la algerile locale. Exemplu cel mai des invocat de tabra liberala din PL-D este judetul Suceava, acolo unde Gheorghe Flutur si filiala pe care o conduce au facut instructie de front cu una dintre cele mai puternice organizatii teritoriale a PSD-ului.

Acest conflict este insa super vizat de cel care conduce cu adevarat partidul Traian Basescu. Meritele pentru faptul ca acest conflict nu degenereaza i se datoreaza in exclusivitate presedintelui Romaniei, care datorita modului "dur" in care conduce partidul a reusit sa linisteasca momentan spiritele in interiorul PD-L.

Ciprian STOLERU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12042&data=2008-09-01