< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - miercuri, 20 decembrie 2006

Mitropolia Basarabiei ii cere explicatii lui Voronin

Mitropolia Basarabiei cere explicatii presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pentru afirmatiile potrivit carora "coruptia exista si in randurile paturilor bisericesti, iar in cadrul Mitropoliei Basarabiei si-au gasit acoperamant toate abaterile de la canoanele bisericesti".

Subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolia Basarabiei califica declaratiile lui Voronin drept ''calomnii si afirmatii ilogice, fara nici un temei'', se arata intr-un comunicat de presa, citat de Rompres. "Mitropolia Basarabiei nu a fost creata de oameni corupti sau grupuri de interese" iar, prin declaratiile pe care le-a facut, presedintele Voronin a aratat inca o data ca ignora cu buna stiinta Mitropolia Basarabiei. Presedintele Republicii Moldova "trebuie sa respecte drepturile tuturor cetatenilor, fara sa tina cont carui cult apartin, fara a favoriza un cult in detrimentul altuia", subliniaza comunicatul. In acelasi document i se solicita lui Voronin sa prezinte presupusele acte de coruptie, in cazul in care acestea exista.

Reamintim ca Vladimir Voronin a afirmat, sambata, ca ''exista coruptie chiar si in randurile slujbasilor bisericii, altfel niciodata nu ar fi aparut Mitropolia Basarabiei, sub care si-au gasit acoperamant abaterile de la canoanele bisericesti. Aici sunt interese care pot sa suga doua tate, cea a Moldovei si cea a Bucurestiului", a declarat presedintele Moldovei.

Mitopolia Moldovei a aparut in iunie 1940, dupa ce Basarabia a fost incorporata URSS. La acea vreme, in Basarabia erau 1090 de biserici si 28 de manastiri cu peste 1.500 de preoti si calugari. In anul 1989 mai ramasesera doar 150 de biserici, o singura manastire si mai putin de 700 de preoti. Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate in depozite, restaurante, cinematografe, grajduri, muzee ale ateismului.

Cititi pe larg in ziarul ZIUA de maine!

REACTII LA CALD:

George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:

''Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin si-a reactivat instinctele sovietice dupa ce a batut inca o data palma cu presedintele de la Moscova, Vladimir Putin. Uitand intalnirile cu presedintele Traian Basescu, Voronin face sluj in fata Moscovei si ataca la baioneta: dupa ce a demarat procesul de spalare a creierelor elevilor din stanga Prutului reactivand istoria sovietica, a apostrofat dur Romania acuzand-o de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova. Ultima gaselnita: Voronin se repede la Mitropolia Basarabiei supusa Patriarhiei de la Bucuresti, acuzand-o de coruptie. Insa Voronin uita ca l-a jignit teribil pe Putin in 2003 refuzand planul Kozak de federalizare. Ramane de vazut daca Putin a uitat jignirea de atunci''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=119&data=2006-12-20