< Imprimare >      ZIUA ONLINE - RAZBOI IN CAUCAZ - miercuri, 20 august 2008

Presa rusa: Razboiul din Georgia a dus la cresterea popularitatii lui Medvedev

Multi analisti politici din Rusia se indoiau, la inceputul conflictului georgiano-osetin, de capacitatea presedintelui Dmirti Medvedev de a face fata razboiului ruso-georgian. Insa, dupa mai multe zile de operatiuni militare eficiente pe teritoriul Georgiei, liderul de la Kremlin s-a dovedit a fi un presedinte calm, inteligent si hotarat, transmite, miercuri, agentia RIA Novosti. In opinia directorului Centrului de Analiza a Opiniei Publice din Rusia (VTIOM), Valeri Fedorov, evenimentele politice si militare din luna curenta au scos in evidenta capacitatea lui Medvedev de a reactiona cu maxima rapiditate si eficienta la situatii de criza, crescandu-i considerabil popularitatea in randul populatiei.

In luna iulie, circa 65% dintre cetatenii rusi aveau incredere in Medvedev. In luna august, potrivit ultimului sondaj realizat de VTIOM, numarul celor care se incred in presedintele rus a crescut cu 7 procente (72%). Potrivit lui Fedorov, dinamica inregistrata in luna august va avea o traiectorie ascendenta si in urmatoarele luni.

"Nimeni nu se astepta la faptul ca inceputul presedintiei lui Medvedev va fi marcat de un razboi, dar presedintele rus a demonstrat ca este in stare sa reactioneze calm si echilibrat la o asemenea situatie, ceea ce i-a crescut considerabil popularitatea", spune Fedorov.

Realizatorii sondajului au incercat sa afle ce calitati ale presedintelui rus sunt apreciate in randul populatiei. Astfel, 31% dintre repondenti apreciaza profesionalismul lui Medvedev iar, 23%, tonul calm si sigur al liderului de la Kremlin.

In ciuda acestei dinamici pozitive, Medvedev nu a reusit, cel putin deocamdata, sa-l inlocuiasca pe Putin in inimile rusilor, acesta din urma fiind perceput ca un veritabil lider national.

In urma sondajului VTIOM, realizat in perioada 16-17 august, au fost intervievate 1600 persoane din 140 de localitati si 42 de regiuni din Rusia. Potrivit realizatorilor sondajului, marja de eroare este de maximum 3,4%.

V. D.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11487&data=2008-08-20