< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 20 august 2008

Presedintele polonez: Rusia nu mai poate dicta nimic Poloniei

Presedintele polonez Lech Kaczynski a dat asigurari marti ca Rusia nu mai poate dicta nimic Poloniei, care a decis sa fie instalate pe teritoriul sau elemente ale scutului antiracheta american.

"Nimeni nu poate dicta Poloniei ce trebuie sa faca, aceasta este de domeniul trecutului", a declarat presedintele, intr-un discurs televizat cu ocazia semnarii miercuri la Varsovia a acordului asupra scutului.

"Fiecare dintre vecinii nostri trebuie de acum inainte sa stie ca patria noastra nu se va lasa intimidata", a declarat presedintele. Lech Kaczynski nu a rostit cuvantul Rusia, dar referinta sa la trecut reaminteste ca Polonia a fost timp de aproape 50 de ani un satelit al URSS in timpul comunismului, noteaza AFP, citata ed Agerpres.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit marti seara la Varsovia unde va semna miercuri dimineata un acord asupra plasarii, in Polonia, a unor elemente ale scutului antiracheta american, sursa de tensiune intre Rusia si Occident care se infrunta deja in jurul conflictului din Georgia.

"Nimanui nu trebuie sa ii fie frica, daca are bune intentii fata de noi sau Occident", a mai declarat presedintele, subliniind ca este vorba despre un sistem defensiv destinat sa protejeze Statele Unite si tarile NATO.

Statele Unite vor putea astfel instala pe teritoriu polonez in perspectiva anului 2012 zece interceptoare capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune.

Acest sistem este legat de un radar puternic care va fi instalat in Republica Ceha. Acordul cu Praga a fost deja semnat la 8 iulie. Aceste elemente fac parte dintr-un vast proiect destinat sa protejeze teritoriul american de eventuale amenintari din partea unor tari imprevizibile ca Iranul.

Moscova considera scutul ca pe o amenintare la adresa securitatii sale si a avertizat Polonia ca va riposta printr-o desfasurare a fortelor sale.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11438&data=2008-08-20