< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE PRANZ - marti, 2 octombrie 2007

Tarul de la Kremlin vrea sa redevina presedinte in 2012

Vladimir Putin, premier

Vladimir Putin nu vrea sa ''dispara in ceata'' dupa terminarea mandatului de sef al statului. Presedintele rus a acceptat sa conduca lista partidului Rusia Unita la alegerile parlamentare din decembrie. In plus, liderul de la Kremlin nu exclude posibilitatea de a fi premier, calificand drept ''realista'' o eventuala propunere de a conduce viitorul Executiv, relateaza Reuters. Putin nu a exclus nici posibilitatea de a reveni la putere in 2012. Anuntul presedintelui pare sa confirme ipotezele analistilor rusi care sustin ca Putin nu vrea sa renunte la putere si doreste sa pastreze o influenta politica si dupa retragere, in 2008. Scenariile politologilor merg insa si mai departe si avanseaza ideea conform careia, in apropierea alegerilor prezedentiale, va fi lansata operatiunea ''Delfinul'' care ii va permite presedintelui Putin sa revina la putere in 2012.

"Accept cu recunostinta propunerea de a conduce lista Rusiei Unite la alegerile legislative din 2 decembrie'', a declarat Putin in Congresul partidului pro-Kremlin. "A conduce guvernul este o propunere perfect realista, dar inca este prea devreme sa ma gandesc la acest lucru", a adaugat presedintele. "Pentru acest lucru trebuie indeplinite minim doua conditii. In primul rand, Rusia Unita trebuie sa castige alegerile din 2 decembrie. In al doilea rand, ca presedinte trebuie ales un om onest, capabil, eficient si modern, cu care sa se poata lucra bine", a subliniat el.

Conform Constitutiei, Putin nu mai poate candida la alegerile din martie 2008 dupa doua mandate consecutive. In schimb ar putea fi premier, cu prerogative puternice, lasand un om de incredere la Kremlin. Noul premier Viktor Zubkov, fidel presedintelui, ar putea fi ales sef de stat in martie.

Nu ratati in ZIUA de maine un articol incendiar cu detalii despre planurile lui Putin si despre faptul ca Traian Basescu ar putea prelua scenariul tarului de la Kremlin!

A. E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1127&data=2007-10-02