< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 31 iulie 2008

Oficialii de la Pentagon au prezentat noua strategie de aparare

Pentagonul a prezentat Congresului american o noua strategie de aparare a Statelor Unite, transmite, joi, ziarul "Vzgliad". Autorii documentului propun Casei Albe sa renunte la declansarea unor noi operatiuni militare si sa foloseasca metode mai blande in relatia cu statele care reprezenita o amenintare la adresa Statelor Unite, sprijinind terorismul international. In schimbul unor noi acte de agresiune, oficialii de la Pentagon propun sprijinirea materiala a partenerilor SUA in Orientul Mijlociu si Europa. Este vorba mai ales de Uniunea Europeana si Israel. In acelasi timp, documentul pune accent pe necesitatea unei colaborari mai stranse cu Rusia si China. Potentialul militar al acestor doua tari a crescut considerabil in ultimii ani. Prin urmare, sustin specialistii de la Pentagon, Statele Unite nu trebuie sa supuna unor riscuri nejustificate colaborarea cu Moscova si Beijingul.

Ca si inainte, razboiul impotriva terorismului ocupa un loc privilegiat pe agenda Pentagonului. "Continuarea razboaielor din Irak si Afganistan este o sarcina prioritara pentru noi. Insa, razboiul nostru impotriva terorismului nu se va limita doar la distrugerea organizatiilor extremiste din aceste doua tari" - se arata in document.

In ce priveste prezenta militara a Statelor Unite pe continentul european, se propune continuarea politiciii deja existente - instalarea sistemului de aparare antiracheta si cresterea numarului de baze militare in tarile europene. Circa doua milioane de miliari americani sunt dislocati in afara Statelor Unite, ceea ce sporeste considserabil importanta Washingtonului pe arena internationala.

V. DRELEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10254&data=2008-07-31