< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 31 iulie 2008

Exploarea lacului Baikal readuce la viata legende despre comori ascunse

Recentele actiuni de explorare a lacului Baikal, cel mai adanc lac din lume, de catre cercetatorii rusi au starnit tot felul de zvonuri si ipoteze potrivit carora, pe langa explorarile stiintifice, ar putea fi descoperite si comori scufundate pe fundul lacului, incluzand aici si "aurul si argintul Rusiei Imperiale", informeaza Ria Novosti.

Vasta expeditie pe lacul siberian a inceput de joi si se preconizata a se desfasura pe parcursul a doi ani de zile. Oamenii de stiinta se concentreaza pe studierea ecosistemului unic al lacului Baikal, dar cercetatorii nu exclud si cautatrea "artefactelor arheologice". Printre artefactele care se zvoneste ca ar fi disparut in abisurile lacului se numara mai multi saci cu aur, luati in fuga din visteria Imperiului rus si carati peste lacul inghetat de catre "Fortele albe" ale amiralului Alexander Kolchak fugite din calea bolsevicilor in iarna dintre anii 1919-1920. A fpst raportat ca o parte dintre acesti ofiteri au decedat in urma degeraturilor suferite la minus 60 de grade si ca aceasta "comoara" pe care acestia o transportau s-ar fi scufundat in Baikal in urma craparii calotei de gheata. Cu toate ca aceasta poveste a lui Kolchak nu poate fi dovedita, alte cazuri similare de sunt sustinute de documentatia aferenta.

"Cazuri in care bani si alte obiecte de pret s-au scufundat in lac sunt evidentiate de documentele vremii", a afirmat "vanatorul de comori" Sergei Nadyozhdin interviavat de reporterii de la Moskovsky Komsomolyets. Aceasta a vorbit despre un incident produs in luna decembrie a anului 1886, cand o trasura la care erau inhamati sapte cai, incarcata cu 1.000 de ruble de argint a incercat sa treaca lacul inghetat. Gheata a cedat iar oistea s-a scufundat in lac la cateva sute de metri de tarm. In urma incidentului aproximativ 16 kilograme de argint inca stau pe fundul acestui lac.

Intr-o alta lucrare a istoricului rus Veniamin Kropotkin se afirma ca: "Acum 150-200 de ani multe bunuri scufundate pe fundul celui mai pur lac din lume - sarete, carute, vapoare cu aburi si automobile". In 1993, gheata de pe o sina de tren din apropierea lacului a provocat deraierea unei intregi garnituri feroviare de marfa in acest lac, loc unde a ramas pana in ziua de azi, afirma documentul. "Scafandrii au mai incercat sa investigheze anumite obiecte care au fost inghitite de apele lacului. Pe fundul lacului in apropierea lacului Listvyanka, de exemplu, a fost decoperit un tun de 1.5 m", a mai spus istoricul.

Expeditia in curs de desfasurare este denumita de localnici "Marea Sfanta" si este condusa de procurorul Artur Chilingarov. Operatiunea a fost intarziata in cursul zilei de miercuri cand unul dintre mini-submarinele a suferit o mica defectiune in timp ce era coborat in apa lacului de pe o barja speciala. Anatoly Sagalevich, membru al expeditiei, a spus reporterilor rusi ca reparatiile la submarinul Mir-2 vor fi gata in curand si ca vineri operatiunea va fi reluata.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10240&data=2008-07-31