< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 30 iulie 2008

Parlamentarii americani isi prezinta in premiera scuzele pentru sclavagism si nedreptatile comise asupra negrilor de-a lungul istoriei

Parlamentarii americani au prezentat marti seara primele scuze oficiale ale guvernului federal pentru "nedreptatea fundamentala, cruzimea, brutalitatea si neomenia" sclavagismului si segregatiei rasiale fata de negrii americani, informeaza AFP si AP, citate de Agerpres.

Textul, adoptat de Camera Reprezentantilor, "prezinta scuze negrilor americani in numele poporului american, pentru raul care li s-a facut" in baza legilor segregationiste cunoscute sub numele de "legile Jim Crow" si pentru "stramosii lor care au suferit din cauza sclavagismului".

Parlamentarii americani au afirmat de asemenea ca se angajeaza sa depuna eforturi pentru a indrepta "consecintele persistente ale sclavagismului si segregatiei".

Parlamentarul democrat Steve Cohen, initiatorul acestui text, a salutat adoptarea sa. "Este un moment istoric in lupta in curs pentru drepturile civile in aceasta tara, si sper ca aceasta legislatie va putea servi pentru inceperea dialogului asupra problemelor rasiale si egalitatii pentru toti", a afirmat el intr-un comunicat.

Sclavagismul a fost in mod oficial abolit in SUA abia in 1865. Fostul presedinte Bill Clinton si-a exprimat "regretele" pentru rolul SUA in comertul cu sclavi si actualul presedinte George W. Bush a calificat sclavagismul ca fiind "una dintre cele mai mari crime din istorie", insa pana astazi nu au existat scuze oficiale din partea autoritatilor americane.

Legile "Jim Crow" au fost in mod oficial abolite in 1964 prin legea privind drepturile civile, "Civil Rights Act", care interzice orice forma de discriminare in locurile publice.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10178&data=2008-07-30