< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - miercuri, 30 iulie 2008

Scheletul unui "mammut borsoni", descoperit in judetul Covasna

Scheletul unui mamut a fost descoperit recent in localitatea covasneana Racos, in urma unor lucrari de decopertare realizate la cariera de lignit din zona.

Potrivit specialistilor, descoperirea este foarte importanta deoarece asemenea schelete sunt foarte rare pe teritoriul Romaniei, iar cel din cariera de la Racos este unic prin faptul ca s-a pastrat aproape in totalitate, infomeaza Agerpres.

Prof. univ. dr. Vlad A. Codrea de la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a precizat ca el apartine unui specimen de Mammut borsoni, iar meritul acestei descoperiri revine inginerului geolog Toth Levente, care a luat primele masuri de conservare a oaselor. Paleontolog specializat in studiul vertebratelor, prof. Codrea a mentionat ca pozitia mastodontului va putea furniza specialistilor informatii interesante referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care acesta a vietuit. Totodata, el a subliniat importanta ca scheletul sa fie extras, conservat si expus intr-un spatiu muzeal.

In opinia sa, cel mai adecvat ar fi Muzeul de Stiinte ale Naturii din Baraolt, aflat in apropierea minei, institutie careia i-a trimis o adresa in acest sens, cu solicitarea de a coopta autoritatile locale in efortul de conservare a scheletului.

"Ar fi de dorit ca activitatea acesteia (a carierei -n.red.) sa continue, intre altele, si pentru a mai recupera aceste marturii paleontologice de inestimabila valoare", a aratat profesorul Codrea, adaugand ca acest mastodont ar putea deveni un adevarat simbol al zonei. Faune de vertebrate pliocene, asemenea mamutului descoperit la Racos, au mai fost gasite, cu exceptia Bazinului Barsei, doar in sudul Moldovei (Beresti, Malausteni, Tulucesti), in marile cariere de lignit din Oltenia si in nord-vestul tarii, respectiv in judetele Bihor si Satu-Mare.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10163&data=2008-07-30