Ziua Logo
  Nr. 4570 de joi, 25 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
UPDATE 14.20 Basescu: Elevii si profesorii care invata in limba romana in Transnistria sunt un exemplu de urmat pentru romanii din tara
 25 iunie, 14:20 
Elevii si studentii basarabeni care studiaza in Romania au cerut, dupa alegerile fraudate din Republica Moldova, democratie pentru Basarabia (sursa foto: Alin BURTESCU, ZIUA Foto)
Copiii care invata in limba romana in Transnistria si profesorii lor sunt un exemplu de urmat pentru romanii din tara, a afirmat joi, la Sulina, presedintele Traian Basescu, citat de Agerpres.
"Cred ca foarte multi romani ar putea sa priveasca la dumneavoastra si sa invete dragostea de Romania si de limba romana", a afirmat presedintele Traian Basescu, in cadrul intrevederii pe care a avut-o cu elevi si profesori din Republica Moldova, Ucraina si regiunea separatista Transnistria.
Declaratia respectiva a fost facuta dupa ce o profesoara din Tiraspol s-a plans ca unii elevi din ciclul gimnazial sunt obligati sa parcurga zilnic 34 de kilometri pentru a studia in limba romana. "Speram ca va veni o buna zi cand aceasta problema se va solutiona, iar acesti copii vor avea posibilitatea de a studia in limba romana in scoala din satul lor. Sa stiti insa ca nu ne vom lasa", a afirmat profesoara din Transnistria.
Cu acelasi prilej, directorul adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Raisa Padurean, i-a oferit presedintelui Romaniei portretul pe panza al poetului Mihai Eminescu si harta Transnistriei. "Am auzit ca se desfiinteaza Departamentul de Relatii cu Romanii de Pretutindeni, iar celor care discuta despre acest lucru puneti-le in fata aceasta harta! Speram ca aceasta bucatica va fi alipita candva de harta care o asteapta", a afirmat Raisa Padurean.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca acest departament nu se va desfiinta, ci va fi transformat intr-o agentie aflata in subordinea premierului. "Problema care se pune este de a muta acest departament de la Ministerul Afacerilor Externe in subordinea directa a premierului, pentru a fi mai aproape de decizia definitiva", a precizat seful statului.
Basescu: "Noi nu vom inceta niciodata sa spunem ca, la est, traiesc romani!"
Dascalii care au venit cu cei peste 100 de copii in tabara din Sulina l-au intrebat pe presedinte despre viitorul tinerilor care absolva facultati din Romania, dar ale caror studii nu sunt recunoscute in Basarabia.
"Poti obtine cetatenia romana si in timpul studiilor, iar la finalizarea acestora esti cetatean roman cu diplome recunoscute aproape in toata Europa. Insa in raport cu numarul cererilor de obtinere a cetateniei, capacitatea de procesare este foarte mica. Avem in discutie crearea unei agentii cu personal detasat din ministerele cu atributiuni care sa se ocupe de acest lucru zilnic si nu o data pe saptamana", a afirmat Traian Basescu.
El a mai spus ca una dintre probleme cu care se confrunta in prezent Ministerul Justitiei este cea privind acordarea cetateniei persoanelor care au depus cereri inainte de intrarea in vigoare a noii legi. "Problema este ca sunt foarte multe cereri care au fost solutionate in baza vechii legislatii, dar la Ministerul Justitiei se lucreaza cu prioritate pentru solutionarea cererilor care au venit dupa promulgarea noii legi si sigur ca, in acelasi timp, se incearca si recuperarea cererilor depuse anterior", a mentionat Traian Basescu. Noua lege privind acordarea cetateniei a fost aprobata in urma cu o luna si prevede, potrivit sefului statului, acordarea cetateniei romane in termen de sase luni pentru persoanele si rudele de pana la gradul III al celor ce au pierdut abuziv cetatenia.
In timpul discutiilor purtate cu profesorii din Transnistria, un dascal i-a multumit presedintelui Romaniei pentru pozitia si discursul tinut in urma recentelor evenimente de la Chisinau. 'Discursul i-a imbarbatat foarte mult pe tinerii din Chisinau, iar 'multumesc' este putin, dar nu vom inceta niciodata sa spunem 'multumesc'', a declarat profesorul din Transnistria. La care seful statului a replicat: 'Iar noi nu vom inceta niciodata sa spunem ca, la est, traiesc romani!"
Basescu: In Romania au existat germeni ai Europei Unite inca din 1860
Cei care cred ca Romania este un stat care a aparut in "concertul" european abia dupa colapsul URSS se inseala profund, a amintit joi presedintele Traian Basescu, intr-un dialog cu tinerii romani din diaspora prezenti la Sulina in cadrul programului "ARC - 2009", transmite Agerpres.
Astfel, pe teritoriile romanesti au existat germeni ai Europei unite inca din anul 1860, a adaugat Traian Basescu, el evidentiind importanta Sulinei, locului in care se desfasoara tabara tinerilor romani din diaspora la care a participat Traian Basescu.
"Sulinei i se spunea Europolis, era un loc in care se vorbeau aproape toate limbile Europei, dar si limbi orientale. La vremea aceea, la Sulina era Comisiunea Dunarii (...), in jurul anului 1860, cand Dunarea a fost motivul pentru care s-a constituit prima structura europeana, structura de administrare si exploatare a Dunarii. Deci cei care cred ca Romania e o tara care a aparut dupa colapsul Uniunii Sovietice in concertul european se inseala profund. In Romania au fost germeni ai Europei unite, germeni ai cooperarii cu toate statele Uniunii Europene. La vremea aceea, pavilionul francez circula pe Dunare la bordul navelor, chiar pana acum doi ani am avut un remorcher sub pavilion francez pe Dunare, ca urmare a efectelor Comisiunii Dunarii", le-a transmis Traian Basescu tinerilor romani.
Presedintele a mentionat ca in Sulina existau peste 20 de consulate si ca acum se incearca revitalizarea localitatii, ca oras turistic, dincolo de valoarea lui in ceea ce priveste transportul. Seful statului a facut referire si la contextul economic actual al tarii, precizand ca Romania este afectata de criza economica si financiara, la fel ca toate statele "cuplate la economia globala".
El a mentionat ca problema cea mai mare este diminuarea exporturilor, aspect care genereaza somaj, dar ca exista si o reducere a consumului, deoarece romanii "nu mai sunt atat de largi la mana", pe fond de criza.
"Si Romania va iesi din criza o data cu tarile UE. Nici nu vom putea iesi singuri din criza, pentru ca asa este cand esti intr-o organizatie, cum este Romania stat membru al UE, (...) si nici nu va fi o tara in care lucrurile vor sta mai rau decat in alta parte", a conchis el.
Programul "ARC - 2009", care este derulat sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, a inceput in urma cu aproape doua saptamani si se desfasoara atat in tabara Eforie Sud, judetul Constanta, la Poiana Pinului, judetul Buzau, cat si in orasul Sulina, judetul Tulcea. Pana acum, in tabara de la Sulina, au fost deja 160 de copii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Ungaria, iar in aceasta perioada copii din Transnistria. Programul ''ARC - 2009'' se adreseaza copiilor si tinerilor etnici romani din afara granitelor, obiectivele acestuia fiind realizarea unui contact direct cu realitatile din Romania, facilitarea accesului lor la valorile culturale si istorice romanesti, precum si dezvoltarea abilitatilor de comunicare in limba romana.
Basescu: Vom aloca burse de studii pentru toate cererile de la vorbitorii de limba romana din Moldova, Ucraina si Transnistria
Romania va aloca burse pentru 70 de tineri din Transnistria care doresc sa studieze la universitati din tara noastra, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, prezent la Sulina, la debutul "ARC - 2009", program de tabere destinat copiilor si tinerilor etnici romani de pretutindeni, transmite Agerpres.
In dialogul pe care l-a avut cu tinerii si copiii romani din diaspora participanti la tabara de la Sulina, seful statului a declarat ca Romania a raspuns tuturor solicitarilor existente in acest sens si va aloca noi burse, daca vor exista cereri.
'In ceea ce priveste educatia pentru voi, ma bucur ca anul acesta au fost solicitari. 70 de copii din Transnistria vor incepe studiile la universitati romanesti. Am fi bucurosi sa fie cat mai multe solicitari si, cu certitudine, vom aloca burse pentru cate solicitari vor fi, lucru pe care il facem si pentru tinerii din Republica Moldova, si pentru tinerii din Ucraina, pentru tinerii vorbitori de limba romana", a afirmat Traian Basescu.
El a vorbit, totodata, despre existenta unei "prigoane" in cazul celor care vor sa invete limba romana in anumite scoli din strainatate.
"Am vazut prigoana care a fost si care este mai mult sau mai putin violenta uneori, cu privire la tentatia sau la dorinta voastra de a va pastra, de a invata limba voastra. Stim intamplarile din scolile din Transnistria si nu numai de acolo. Pe mine ma impresioneaza ca aveti taria, vointa sa mentineti limba romana si pentru lucrul acesta va multumesc si voua, si familiilor voastre, si dascalilor vostri, care tin sa pastreze elemente de identitate vii si consolidate", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a adaugat ca nu doreste o politizare a dialogului cu copiii si tinerii de la Sulina, dar a subliniat ca romanii au invatat ca a trai in Europa inseamna a-l respecta pe fiecare.
"Vedem reactii in jurul nostru, reactii care nu au nimic comun cu comportamentul european. Este adevarat, ne uitam si la noi, acum 20 de ani, ne era greu sa intelegem ce inseamna drepturile cetatenilor proprii, atunci cand este vorba despre pastrarea culturii minoritatilor, spre exemplu. Acum, Romania este una dintre tarile care are cele mai moderne legislatii cu privire la minoritati, este garantat dreptul de a invata in limba materna, de a-ti pastra cultura, dreptul la justitie in limba materna", a spus seful statului.
La finalul discursului sau, cei prezenti au izbucnit in aplauze, iar Basescu a spus razand: "In Romania, presedintii nu prea sunt aplaudati, sa stiti".
Mai devreme sau mai tarziu, Republica Moldova va intra in UE
Pe de alta parte, Traian Basescu a amintit ca "Romania recunoaste Republica Moldova si sustine integritatea teritoriala a acesteia. Viziunea noastra este ca, mai devreme sau mai tarziu, Republica Moldova va deveni un stat membru al UE, iar pana atunci este important ca procesele de democratizare sa se consolideze in spatiul Republicii Moldova, iar unul dintre elementele pe care noi le consideram esentiale in procesul de democratizare a unei tari este, de altfel, un proces prin care si Romania a trecut imediat dupa Revolutia din decembrie 1989: respectul pentru comunitati, indiferent ca sunt comunitati de romani, maghiari, rusi, lipoveni, ucraineni, macedoneni, turci, tatari", a afirmat seful statului.
Presedintele Vladimir Voronin a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Romania a intrat "smechereste" in NATO, deoarece nu are semnat acordul de frontiera cu Republica Moldova.
"Romania a intrat asa, smechereste, in NATO fara a avea hotarele semnate cu Moldova. I-am spus si lui Jaap de Hoop Scheffer ca a incalcat toate regulamentele NATO, deoarece o tara fost-sovietica s-a apropiat de NATO fara a avea hotare semnate", a afirmat Voronin, intr-o conferinta pe care a sustinut-o in calitate de presedinte al Partidului Comunistilor.
Z.O.  
Alte articole
  Unirea din 27 martie 1918    (Analize si comentarii, 2009-03-28)
  Peste 3.000 de burse de studiu in Romania pentru tinerii basarabeni, in 2009    (2009-04-15 13:43)
  Premierul moldovean vrea "relatii constructive" cu Romania    (2008-03-31 16:20)
  Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara    (2008-02-28 15:01)
  Serviciul de Informatii din Moldova, cu ochii pe Romania    (2008-02-20 13:13)
  Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria    (2007-12-14 13:36)
 Afisari: 562  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Elaborare   de Mannerheim
Of corZ Base!   de NormanFinkel5
O initiativa buna   de srelu
Cine aloca bursele, presedintele sau guvernul ?   de Socrate
A r h i v a
Stirile zilei 2009-06-25
 20:52 
Presedintele UGIR 1903: Romania poate colabora cu Rusia in domeniul gazelor lichefiate si in industria auto
1 comentariu
 20:50 
UPDATE ORA 20.52: Primul termen in dosarul de coruptie din fotbal va fi judecat la Tribunalul Arges pe 29 iunie
 20:16 
Doru Tulus, reinvestit la DNA pentru ca si-a asumat responsabilitati aferente functiei si are o rezistenta deosebita la stres
2 comentarii
 20:05 
Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani
12 comentarii
 19:41 
Presedintele Richard Nixon era de parere ca este necesar sa fie avortati copiii metisi
15 comentarii
 19:39 
Cum l-a compromis Giovani Becali pe Sabau: A omorat un om inainte de Revolutie, iar jucatorii lui Dinamo nu il vor ca antrenor
1 comentariu
 19:33 
Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari
17 comentarii
 19:20 
Top 10 al privatizarilor AVAS implica vanzari de peste 3 miliarde de euro
1 comentariu
 19:05 
Prima mare surpriza la Wimbledon: Argentinianul Del Potro a fost eliminat in turul doi
 18:56 
"Prima casa", sustinuta de 18 banci cu sume ce depasesc 1,4 miliarde de euro
 18:52 
"Ministrul copiuta" Mircea Beuran a fost numit manager la Spitalul Floreasca
2 comentarii
 18:48 
Consiliul Europei cere Serbiei sa respecte drepturile minoritatii romane
1 comentariu
 18:42 
Mihai Necolaiciuc va fi prezentat joi Tribunalului din Middle District, Florida
 18:22 
A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale
5 comentarii
 18:16 
Proiectul noilor programe scolare este incoerent si nu aduce modificari de fond, sustin specialistii
2 comentarii
 18:16 
Ministrul Justitiei: Criza financiara poate sa destabilizeze desfasurarea actului de Justitie
1 comentariu
 18:15 
O femeie a murit dupa ce a luat anticonceptionale
1 comentariu
 18:07 
Autoritatile chineze impiedica preluarea Hummer
2 comentarii
 18:04 
Suspectat in cazul "Zambaccian", Adrian Nastase ii cere ministrului Justitiei capul procurorului general al Romaniei
1 comentariu
 18:00 
Eurodeputatul Partidului Piratilor se va alatura grupului Verzilor in Parlamentul European
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Imunitate prezidentiala (3050 afisari)
 Conspiratia bancilor (1958 afisari)
 Secretul mumiilor decriptat de tomograf (1818 afisari)
 PDL ar schimba majoritatea (1648 afisari)
 Cati Andronescu, mama pensionarilor de lux (1591 afisari)
 Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani (3038 afisari)
 A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale (2821 afisari)
 Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari (2631 afisari)
 Fenomen meteo extrem: "Tornada" la Constanta (VIDEO) (2093 afisari)
 Jennifer Lopez - cu sanii la vedere, fara pic de intentie! (FOTO) (1920 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03879 sec.