Ziua Logo
  12:18, sambata, 14 decembrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Romania a lansat la Bruxelles Grupul de sprijin pentru R. Moldova
 25 ianuarie, 13:58 
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a lansat luni, la Bruxelles, Grupul informal de sprijin a aciunii europene a Republicii Moldova, iniiativa fiind deschis rilor membre UE care sunt interesate s susin parcursul democratic i european al Chiinului, anun Ministerul de Externe.
Iniiativa Romaniei a fost lansat printr-un mic dejun de lucru oferit de Teodor Baconschi, cu ocazia desfurrii Consiliului pentru Afaceri Externe, reuniunea periodic a minitrilor de externe ai UE.
Evenimentul a fost coprezidat de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe francez i l-a avut drept invitat special pe Iurie Leanc, vice-prim-ministru, ministru al afacerilor externe i integrrii europene al R. Moldova.
Au fost prezeni, potrivit MAE, minitri, secretari de stat i ambasadori pe lang UE din partea Austriei, Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Suediei i Ungariei. Iniiativa este deschis tuturor statelor membre care sunt interesate s susin parcursul democratic i european al R. Moldova.
eful diplomaiei romane a evideniat, in timpul dejunului de lucru, importana schimbrilor democratice de la Chiinu i imperativul susinerii venite din partea statelor membre UE pentru reforme, in vederea consolidrii statului de drept i atenurii efectelor crizei economice, resimite acut in R. Moldova.
Statele reprezentate la intalnire au transmis "mesaje ferme de susinere pentru orientarea proeuropean clar a autoritilor de la Chiinu", mai informeaz MAE. De asemenea, a reieit c este foarte important "sprijinului substanial i imediat, atat la nivelul instituiilor UE, cat i al statelor membre". Cei prezeni au lansat, totodat, idei i propuneri concrete pentru viitorul apropiat.
"Iniiativa prii romane are ca obiectiv intensificarea dialogului, la nivelul UE, privind perspectiva european a R. Moldova i sprijinirea, de o manier pragmatic i constant, a realizrii pailor necesari in acest sens", explic MAE.
Lansarea acestei iniiative intervine cu numai cateva zile inainte ca preedintele Romaniei s efectueze o vizit oficial la Chiinu, la 27 ianuarie. In plus, sptmana trecut, Romania a anunat c l-a propus pe Marius Gabriel Lazurca, actual ambasador la Vatican, drept reprezentant la Romaniei la Chiinu, dup ce postul a rmas vacant timp de nou luni.
Fostul ministru interimar de externe, Ctlin Predoiu, a avansat inc de anul trecut, cu ocazia vizitei lui Iurie Leanc la Bucureti, ideea unei platforme de susinere a parcursului european al rii, sub forma unui "Grup de prieteni".
La randul su, actualul ef al diplomaiei, Teodor Baconschi, a continuat aceast idee i a explicat c este nsut in acelai an cu Iurie Leanc, fcand, prin urmare, parte dintr-o generaie care dorete s fac lucruri importante in relaia bilateral.
Mats Aberg, ambasadorul Suediei la Bucureti, a explicat pentru NewsIn semnificaia acestei iniiative a Romaniei. "Acest grup este un semnal, este un gest simbolic. In plus, avand in vedere c perioada comunist de-abia a trecut, un astfel de gest este binevenit i pentru electoratul moldovean, care este inc expus la dificultatea de a obine informai. De aceea, eu cred c este foarte bine c Romania va fi foarte clar perceput ce fcand parte dintr-un grup de prieteni ai acestei ri", a spus Mats Aberg.
Z.O.  
Alte articole
  Romania, atacata de la Chisinau pe patru fronturi    (2009-07-13 18:30)
  Romania cere comunistilor moldoveni sa explice acuzatiile de fraudare a alegerilor    (2009-04-07 15:25)
  Zinadia Greceanii, pațachina (1) crescută din radăcina bolșevică, zice ca UE știe că Romania se amestecă in treburile interne ale Chișinăului    (2009-03-31 15:59)
  Numarul persoanelor interesate sa invete limba rusa creste in Republica Moldova    (2008-08-06 18:41)
  Republica Moldova si Romania au boicotat summitul energetic de la Kiev    (2008-05-24 14:18)
 Afisari: 1771  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 19:27 
Preedintele a promulgat legea bugetului pe 2010  2010-01-25
 19:23 
Ministerul Economiei a declarat situaie de urgen din cauza dificultilor in alimentarea cu gaze  2010-01-25
 10:35 
Minus 34 de grade Celsius au fost inregistrate la Covasna, luni diminea  2010-01-25
1 comentariu
 10:32 
Iohannis nu poate fi numit in funcii de demnitate public trei ani dac actul ANI rmane definitiv  2010-01-25
8 comentarii
 10:30 
Diaconescu spune c ar vrea ca din echipa sa de conducere s fac parte Dragnea, Nstase, Ponta  2010-01-25
1 comentariu
 10:24 
Un avion cu 90 de persoane la bord s-a prbuit in zona Libanului  2010-01-25
8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01727 sec.