Liderul miscarii nationaliste Svoboda din sud-estul Ucrainei, Oleg Tiagnibok, candidat in alegerile prezidentiale din Ucraina, a cerut "masuri dure" impotriva "provocarilor romanesti la adresa Ucrainei", relateaza luni agentia de presa LigaBiznesInform, citand un comunicat difuzat de serviciul de presa al partidului acestuia, transmite Agerpres. De altfel, declaratiile lui Tiagnibok sunt preluate de mai multe agentii de presa ucrainene, intre care 2000, Cenzor si Udinform.
"Profitand de slabiciunea si pasivitatea guvernului ucrainean, Romania pretinde Basarabia si Transnistria - teritoriu pe care la vremea respectiva Hitler i l-a daruit aliatului sau roman Antonescu. Este vorba de teritorii care fac parte astazi din regiunile Odesa, Cernauti, Nikolaev si Vinnita ale statului ucrainean", sustine liderul miscarii Svoboda.
"Daca in Ucraina ar fi existat autoritati puternice, Romania nici nu ar fi indraznit sa aiba vreo pretentie la Ucraina, iar Curtea Internationala de Justitie de la Haga nu ar fi aprobat o decizie prin care statul ucrainean a pierdut o parte din teritoriul sau. Slabiciunile Ucrainei le-au permis romanilor sa rezolve destul de usor in favoarea lor probleme importante pentru ucraineni", sustine Tiagnibok, candidat fara prea mari sanse la scrutinul din luna ianuarie, dar a carui formatiune a castigat popularitate in cercurile nationaliste ucrainene.
"Bucurestiul nu este de oprit nici in fata diversiunilor economice impotriva Ucrainei, in special in Delta Dunarii. Incearca sa creeze un nou punct de conflict - Insula Serpilor", sustine acesta, adaugand ca, potrivit expertilor, in segmentul de platou continental pierdut de Ucraina in favoarea Romaniei se afla numai rezerve prospectate de gaze naturale de 70 de miliarde de metri cubi si de petrol de 12 milioane de tone.
"Fara indoiala, Ucraina nu ar trebui sa accepte aceasta decizie a Curtii Internationale. Trebuie facut apel la comunitatea internationala, pentru a initia cat mai curand posibil revizuirea deciziei discriminatorii a instantei de la Haga fata de Ucraina", declara politicianul ucrainean.
In opinia sa, "Bucovina ar putea deveni urmatorul punct fierbine pe harta Europei". "Motivul - guvernul Romaniei care incalca in mod deliberat legislatia internationala oferind pasapoarte romanesti locuitorilor din regiunea Cernauti a Ucrainei. Conform datelor serviciilor secrete, circa 80.000 de ucraineni detin astazi ilegal cetatenia statului vecin", a acuzat Tiagnibok, spunand ca, "in paralel, Bucurestiul solicita extinderea scolilor cu predare in limba romana in Ucraina si chiar dicteaza interpretarea proprie a unor evenimente istorice".
"Asemenea imixtiuni in afacerile interne ale Ucrainei sunt fara precedent pentru un stat membru al NATO si Uniunii Europene", pretinde liderul miscarii Svoboda, apreciind ca "raspunsul la aceste instigari trebuie sa fie unul dur", potrivit LigaBiznesInform.