Societatea cu raspundere limitata EBG Ceps Holding GmbH, care a preluat recent pachetul majoritar de actiuni la BCR, s-a angajat in mod oficial ca va respecta protocolul incheiat la momentul privatizarii intre SIF-uri si Erste, au declarat, pentru NewsIn, surse din actionariatul BCR.
"A fost semnat un act aditional la acordul pe care l-au avut SIF-urile cu Erste, cu privire la respectarea acelorasi principii, care au fost stabilite cu ocazia privatizarii, de catre subsidiara care a preluat recent pachetul majoritar la BCR", au explicat sursele citate.
Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende. In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital. SIF-urile au mai discutat in cadrul unei intalniri care a avut loc vineri la Viena despre o eventuala majorare de capital si despre politica de dividende a bancii , "dar nu s-a decis inca nimic".
"Nu putem vorbi de o suma in ceea ce priveste majorarea de capital pentru ca deocamdata nu exista decat unele date preliminare�despre cum va inchide BCR anul. Oricum, banca nu sta rau in ceea ce priveste performanta, dar bineinteles s-au resimtit�efectele crizei. Toate bancile vor fi afectate in acest an, dar trebuie sa vedem ce provizioane vor fi constituite", a mai spus sursa citata
Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.
Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.