Bancile din Europa Centrala si de Est sunt sunt suficient de solide pentru a rezista socurilor financiare, in ciuda faptului ca somajul in continua crestere si falimentele companiilor produc pierderi creditorilor, onform ultimului raport cu privire la stabilitatea financiara realizat de Banca Centrala Europeana (BCE), citat de Business Standard.
"Deteriorarea calitatii activelor bancare va deveni o vulnerabilitate importanta in regiunea Europei Centrale si de Est, pe fondul slabirii activitatii economice. Cresterea somajului, scaderea veniturilor si falimentele companiilor vor conduce la situatii de neplata a creditelor si la deteriorari suplimentare ale portofoliilor bancilor", se arata in raportul BCE.
Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, testele de stres efectuate asupra tarilor din regiune au aratat ca cea mai mare rata a imprumuturilor neperformante s-ar putea inregistra in Romania, de 18%.
Rata creditelor restante ar putea ajunge la 15% in Slovacia, la 10,5% in Estonia si la 10% in Bulgaria. "Diferentele dintre cresterea economica, creditele neperformante si ratele de solvabilitate intre tarile din ECE, sunt date de circumstantele macroeconomice specifice, dar si de compozitia sectoarelor bancare", potrivit raportului BCE.