Victor Stnculescu a declarat, vineri, c a refuzat in 1991 s intre in politic, pentru c ar fi trebuit s returneze o sum de 3 milioane de dolari care reprezenta cheltuieli de campanie, el precizand c a fost contactat de ctre "servicii specializate", care au mediat relaia intre el i putere, informeaza NewsIn.
Fostul general a spus vineri, cu ocazia lansrii crii "In sfarit, adevrul", c a fost contactat in 1991 de ctre "servicii specializate". "Am refuzat puterea, pentru c pe dou canale, odat in ar i odat in afar, tocmai serviciile specializate au venit s-mi fac intermediere intre putere i intrebarea <<Dac vrei? >>", a spus Stnculescu.
Victor Stnculescu a povestit c, in acel moment, a spus c, dac intr-adevr se dorete intrarea sa in politic, atunci ar trebui s vin cel care deinea conducerea la momentul respectiv i s vorbeasc cu el direct. In acest sens, fostul general a vorbit despre mai multe condiii pe care le-a pus atat pe plan intern, cat i extern. "Pentru exterior, am spus c nu am 3 milioane de dolari s particip la o curs electoral, bani pe care trebuia, condiionat, s-i dau inapoi dup ce deveneam preedinte. Nu puteam s-i dau inapoi din buzunarul rii. Iar pe linia de interior, am spus c, dac cineva voia s m aib in vedere, trebuia s indeplineasc dou elemente: primul era politeea de a m chema i a discuta direct cu mine i, doi, aveam trei probleme clare - respectarea Constituiei, s nu se amestece la formarea Guvernului i s se mai curee ceva din personalul care era in jurul preedintelui de atunci de la Palatul Cotroceni", a declarat Stnculescu. Intrebat la ce persoane se refer, Stnculescu a replicat: "Am terminat ce aveam s rspund, imi pare ru."
Potrivit lui Stnculescu, toate problemele sale din justiie au inceput cu dosarul Motorola i s-au continuat pe linie politic cu dosarul Revoluiei de la Timioara. "De cind se judec procese cu Stnculescu (...), c a fost i Motorola, cu la a inceput toat treaba i s-a incercat o aciune economic, care nu a reuit i s-a trecut la o aciune politic", a spus Stnculescu.
Intrebat fiind dac Revoluia din '89 a fost un eveniment organizat, fostul general a spus c un indiciu in acest sens ar fi emisiunile difuzate incepand cu 15 decembrie la TVR1, intitulate "Sange pe catifea". "Nu am scris io primul, ci a scris presa internaional i dac ai vzut i la TVR1 emisiunile care au inceput pe 15 decembrie, <<Sange pe catifea>>, au spus destule despre treaba aceasta. Dac revedei aceste emisiuni, vei afla exact ce v spun eu sau poate chiar mai complet, pentru c acolo sunt i imagini i texte i interviuri ale unor personaliti vii sau moarte.", a afirmat Stnculescu.
Intrebat dac i s-a cerut s fac compromisuri pentru a scpa de inchisoare, Stnculescu a rspuns doar c "acesta este mersul justiiei din Romania i c trebuie intrebat Occidentul ce are cu justiia din Romania".
Fostul general a mai relatat i un eveniment din perioada de dinainte s intre la inchisoare, cand un mecanic de metrou l-a invitat in cabin i a mers de la Piaa Unirii pan la Aurel Vlaicu. "V pot spune c nu am fost pe strad nici injurat, nici ameninat, ci am fost salutat i respectat. Mi s-au cerut interviuri i autografe, inclusiv de ctre un mecanic de la metrou, care m-a rugat s poftesc in cabin i s-i dau un autograf. Eu i l-am dat pe peron i i-am spus c nu m bag in cabin, dar el a insistat, aa c am mers cu metroul de la Piaa Unirii pan la Aurel Vlaicu i am vzut din nou metroul pe dedesupt."
Victor Stnculescu a fcut aceaste declaraii vineri, la Penitenciarul Jilava, cu ocazia lansrii crii de interviuri "In sfarit, adevrul". Volumul reunete cinci interviuri pe care Victor Atanasie Stnculescu le-a acordat lui Alex Mihai Stoenescu, primul in 2004, iar ultimul pe 30 noiembrie la penitenciarul Jilava.
Este impotriva logicii ca Victor Atanasie Stnculescu s trag la Timioara, tiind c regimul Ceauescu va cdea, spune autorul crii "In sfarit, adevrul", Alex Mihai Stoenescu, care dezvluie c Revoluia din '89 a fost "opera" generalului, informat de serviciile secrete maghiare i britanice. "Am studiat dosarul lui. Nu exist nici un elemente care s justifice condamnarea" a mai spus Stoenescu. El susine c in carte sunt destule elemente care s dovedeasc c Stnculescu tia cu cateva luni inainte c Nicolae Ceauescu va fi rsturnat, fapt care face imposibil aciunea de violen de la Timioara.
Conform lui Stoenescu, generalul, aflat acum in inchisoare, ar fi tiut c va izbucni un conflict intre Securitate i Armat, in urma creia poliia politic va fi distrus. "Un ataat militar american i-a spus cu cateva luni inainte de decembrie+avei grij c Securitatea va fi tocat=", a explicat Stoenescu. Alte informaii despre posibila rsturnare a regimului le-ar fi primit Stnculescu de la serviciile secrete maghiare i britanice. Fiind astfel informat, Stnculescu este livrat a fi autorul loviturii militare din decembrie 1989. "El este cel care l-a inlturat fizic, militar i politic pe Nicolae Ceauescu de la putere" spune Stoenescu.
Mai mult, generalul a cedat apoi puterea "grupului din jurul lui Iliescu", dei mai avea i varianta Ilie Verde. "El a hotrat ca traseul de legalitate pe care-l dorea Verde pentru schimbarea regimului s nu funcioneze. Verde vroia convocarea Marii Adunrii Naionale i s-l deposedeze pe Ceauescu de putere" afirm Alex Mihai Stoenescu.