Ziua Logo
  Nr. 4710 de joi, 10 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Curtea Internationala de Justitie trebuie sa decida daca un stat poate fi creat prin secesiune unilaterala, spune Aurescu la Haga
 10 decembrie, 18:09 
Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu (Lucian Curelariu Ziua Foto)
Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, care a pledat joi la CIJ in procesul dintre Serbia si Kosovo, a spus ca problema juridica reala pe care Curtea trebuie sa o solutioneze este a evalua daca dreptul international interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterala, informeaza NewsIn.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu si directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat joi in fata Curtii Internationale de Justitie, prezentand pozitia Romaniei in procesul Serbiei contra Kosovo cu privire la declararea unilaterala a independentei acestui teritoriu. Pledoariile echipei romane au avut loc in Marea Sala a Justitiei a Palatului Pacii din Haga. Ele au durat in total 45 de minute. Romania este una dintre putinele tari din UE sau NATO care nu recunosc independenta Kosovo.
Chiar la inceputul pledoariei sale, Bogdan Aurescu, care a fost timp de cinci ani agentul Romaniei la CIJ in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra, a facut referire la "satisfactia" cu care romanii au primit decizia Curtii in acest caz.
"In septembrie 2008 am avut onoarea sa pledez, in calitate de agent si avocat al tarii mele, in primul caz contencios al Romaniei in fata Curtii - delimitarea maritima in Marea Neagra. Decizia unanima a Curtii din 3 februarie a dovedit ca recursul la o solutionare juridica a disputelor internationale este cel mai bun instrument pentru o tara ca a mea, pentru care dreptul international reprezinta esenta politicii externe. Decizia Curtii a fost primita cu cea mai inalta satisfactie de poporul roman", a evidentiat diplomatul roman.
Aurescua argumentat, in pledoaria sa de joi de la CIJ necesitatea ca instanta de la Haga "sa nu se limiteze la a raspunde strict, limitativ" intrebarii puse de Adunarea Generala a ONU, anume daca declaratia de independenta a institutiilor provizorii de administrare autonoma din Kosovo este conforma cu dreptul international.
"Problema juridica reala pe care Curtea trebuie sa o solutioneze este, in viziunea Romaniei,de a evalua daca dreptul international interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterala, in circumstantele cazului examinat", a evidentiat fostul agent al Romaniei la CIJ.
De asemenea, oficialul roman a sustinut ca acceptarea ideii sustinuta de unii participanti la pledoarii - ca secesiunea unilaterala ar fi permisa de dreptul international, ca integritatea teritoriala s-ar aplica numai intre state, iar actorii nonstatali nu ar fi obligati sa o respecte - ar implica faptul ca orice portiune de teritoriu a oricarui stat si-ar putea proclama independenta.
"Aceasta ar duce la consecinte extrem degrave pentru ordinea juridica internationala. Ar insemna ca orice provincie, district, judet sau chiar cel mai mic catun din orice margine a oricarui stat ar avea permisiunea dreptului international sa isi declare independenta si sa obtina secesiunea. (...). Aceasta concluzie nu poate fi acceptata. Interdictia secesiunii unilaterale este unul dintre (...) elementele integritatii teritoriale", a sustinut Bogdan Aurescu in fata judecatorilor Curtii Internationale de Justitie.
In plus, Bogdan Aurescu a aratat ca declararea independentei Kosovo incalca rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care impun ca statutul final al Kosovo sa se bazeze pe un proces politic fundamentat pe negocierile si acordul celor doua parti implicate. "Consiliul de Securitate nu putea in niciun caz sa impuna unui stat sa accepte secesiunea unei portiuni din teritoriul sau in absenta unui acord intre partile interesate...", a subliniat reprezentantul Romaniei.
Cosmin Dinescu, fost coagent al Romaniei la Haga,a continuat pledoaria Romaniei, demonstrand ca, in afara contextului rezultat din derularea procesului de decolonizare (din anii '60-'70), dreptul popoarelor la autodeterminare se poate aplica in cadrul statelor existente doar in dimensiunea sa interna (participarea la dezvoltarea vietii politice, economice, sociale, culturale in cadrul unui stat existent), fara a afecta integritatea teritoriala a acestora.
Asa numita "secesiune-remediu", adica existenta unei exceptii de la aceasta regula - respectiv in cazul in care locuitorii unor parti a statelor existente sunt supusi unor incalcari grave ale drepturilor omului - este o institutie controversata si contestata in dreptul international. In opinia Romaniei, situatia provinciei Kosovo la 17 februarie 2008, data proclamarii unilaterale a independentei, nu era de o astfel de natura incat sa justifice "secesiunea-remediu". Cosmin Dinescu a mai reiterat ca, in viziunea Romaniei, declaratia de independenta a Kosovo nu este conforma cu dreptul international.
Pledoariile scrise si cele orale in procesului dintre Serbia si Kosovo au fost pregatite de o echipa de diplomati juristi din MAE roman, care include si fosti membri ai echipei care a participat la procesul privind delimitarea maritima in Marea Neagra.
Pe langa Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu, din delegatia romana au facut parte Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga, Ion Galea, director in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE, Irina Nita, consilier juridic in cadrul ambasadei Romaniei la Haga, Alina Orosan si Felix Zaharia, diplomati in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE.
Intrebat de NewsIn daca Romania ar putea recunoaste Kosovo in cazul in care CIJ va da un verdict in acest sens, Aurescu a precizat ca este prea devreme pentru astfel de anticipari. "Nu cred ca putem face astfel de anticipari. Trebuie mai intai sa vedem cum evolueaza audierile si apoi care va fi verdictul Curtii. in tot cazul, avizul Curtii va fi unul consulativ, avand doar o valoare morala si de autoritate", a explicat Aurescu.
"Sunt convins ca decizia Curtii se va baza pe principii si pe reguli si ca va fi una corecta", a mai subliniat secretarul de stat.
Z.O.  
 Afisari: 686  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-12-10
 23:44 
Ministerul de Externe a cerut Autoritii Electorale Permanente s stabileasc dac poate elibera ctre PSD copii ale tabelelor electorale
3 comentarii
 23:40 
Antonescu: Bsescu are nevoie de compromiterea sau mcar fracturarea inc o dat a PNL
11 comentarii
 20:25 
Domnule Mircea Badea, stiti de ce nu face domnul Berceanu autostrazile promise? Ca sa nu ne imbolnavim de cancer!
6 comentarii
 20:03 
Alin Cocos: Elena Udrea nu are cum sa-mi impuna cu cine sa-mi traiesc viata
3 comentarii
 19:42 
Flutur despre varianta Crin Antonescu premier: La suparare, omul spune orice. Premier trebuie sa desemneze constitutional presedintele Romaniei
3 comentarii
 19:40 
Presedintele Tadjikistanului a povestit ca de doua ori s-a luat la pumni cu presedintele Uzbekistanului pentru o disputa teritoriala
1 comentariu
 19:37 
PSD a depus la Curtea de Apel o cerere de prezervare de probe
12 comentarii
 19:37 
Restrictiile pentru romani pe piata muncii din Marea Britanie vor continua inca doi ani
3 comentarii
 19:36 
Vezi cu cine se bate nationala de handbal a Romaniei pentru calificarea in semifinalele Campionatului Mondial
 19:33 
Un simplu test facut acasa ca sa stii daca te vei imbolnavi de cancer
5 comentarii
 19:33 
Dan Nica: La cat de mult s-a fraudat, si Osama Bin Laden iesea presedintele Romaniei
13 comentarii
 19:28 
Herta Muller a primit, joi, Nobelul pentru Literatura, intr-o ceremonie desfasurata la Stockholm
2 comentarii
 19:08 
Premierul irakian a acuzat partidele politice ca sunt vinovate de lipsa de securitate din tara
 19:07 
Liviu Dragnea: Daca exista o caseta, sa o arate. Acesta e nivelul domnului Patapievici
5 comentarii
 19:02 
Adrian Nastase: Sansele contestatiei PSD la Curtea Constitutionala sunt de 50-50%
8 comentarii
 19:02 
Viata vesnica, la un pas sa devina realitate! VEZI CUM
6 comentarii
 19:01 
Sceneta cu violente si arestari la Presedintie: 200 de tineri au jucat piesa "Votez Basescu desi sunt mort de trei ani''
6 comentarii
 18:38 
UPDATE ORA 19:35 Sever Voinescu: Caseta detinuta de Basescu cu Geoana e reala, dar nu sunt imagini cu Geoana primind sex oral
189 comentarii
 18:17 
Socant: A rapit o tanara fara adapost insarcinata si a incercat s-o taie pentru a-i lua fatul (VIDEO)
3 comentarii
 17:54 
Materia intunecata, detectata pentru prima data
 Top afisari / comentarii 
 Verdictul (5312 afisari)
 Calin isi strange oastea (4064 afisari)
 Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie (2529 afisari)
 Antonescu si Orban in opozitie cu viitorul liberalilor (2223 afisari)
 Libanul a solicitat o donatie de armament (1967 afisari)
 UPDATE ORA 19:35 Sever Voinescu: Caseta detinuta de Basescu cu Geoana e reala, dar nu sunt imagini cu Geoana primind sex oral (7699 afisari)
 Atentie cand scoateti bani de la bancomat. Hotii fura cu ...revista!  (3278 afisari)
 Alin Cocos: Elena Udrea nu are cum sa-mi impuna cu cine sa-mi traiesc viata (3051 afisari)
 Domnule Mircea Badea, stiti de ce nu face domnul Berceanu autostrazile promise? Ca sa nu ne imbolnavim de cancer! (2408 afisari)
 Viata vesnica, la un pas sa devina realitate! VEZI CUM (2275 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02968 sec.