Ziua Logo
  Nr. 4708 de marti, 8 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Aurescu sustine joi la CIJ o pledoarie in cadrul procesului dintre Serbia si Kosovo
 8 decembrie, 20:04 
Secretarul de Stat din MAE Bogdan Aurescu (Mircea Paun Ziua Foto)
Secretarul de Stat din MAE Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu, fost coagent al Romaniei la CIJ, vor sustine joi o pledoarie de 45 de minute in fata Curtii Internationale de Justitie in procesul Serbiei contra Kosovo privind legitimitatea declararii independentei de catre acest teritoriu, informeaza NewsIn.
Romania va participa la faza orala a audierilor publice in procesul aflat in derulare in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga cu privire la "Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a Institutiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo", anunta MAE. Romania este, alaturi de tari ca Spania, Cipru sau Grecia, una dintre putinele tari din UE sau NATO care nu recunosc independenta Kosovo. Pledoariile Romaniei vor avea loc, conform programarii Curtii, joi, in data de 10 decembrie. Pledoariile Romaniei vor fi sustinute de Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu si vor dura 45 de minute.
"Partea romana va sustine pozitia conform careia declaratia unilaterala de independenta a Institutiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo nu respecta principiile fundamentale ale dreptului international", se arata in comunicatul MAE. Romania a participat si la prima etapa a fazei scrise a procedurii consultative, transmitand observatii scrise in acest sens.
Intrebat de NewsIn daca Romania ar putea recunoaste Kosovo in cazul in care CIJ va da un verdict in acest sens, Aurescu a precizat ca este prea devreme pentru astfel de anticipari. "Nu cred ca putem face astfel de anticipari. Trebuie mai intai sa vedem cum evolueaza audierile si apoi care va fi verdictul Curtii. in tot cazul, avizul Curtii va fi unul consulativ, avand doar o valoare morala si de autoritate",�a explicat Aurescu, care a fost agentul Romaniei in procesul de la CIJ impotriva Ucrainei.
"Sunt convins ca decizia Curtii se va baza pe principii si pe reguli si ca va fi una corecta", a mai subliniat secretarul de stat. Potrivit specialistilor, hotararea Curtii, daca va fi un foarte clara intr-un sens sau in altul, atunci�va fi un reper pentru foarte multe state. Mai exact, daca CIJ se va pronunta in directia legalitatii declaratiei de independenta a Kosvo atunci vor fi multe state care probabil ca vor purcede la recunoasterea statului, dar, in situatia contrara, in care va decide ca independenta este ilegala, vor putea exista state care vor decide retragerea recunoasterii.
Audierile in� cadrul procesului de la Haga dintre Serbia si Kosovo au inceput la 1 decembrie si se vor incheia la 11 decembrie. Procedurile in acest proces au fost initiate la data de 8 octombrie 2008, cand Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie prin care cerea CIJ un aviz consultativ in acest caz.
Specificul procedurii consultative este reprezentat de faptul ca orice stat membru ONU (sau alta entitate invitata de CIJ) are posibilitatea de a-si expune punctul de vedere cu privire la chestiunea juridica supusa Curtii de catre Adunarea Generala ONU, ceea ce Romania a si facut.
Procedurile cuprind o faza scrisa, precum si faza orala, care se desfasoara in perioada 1-11 decembrie la Haga. In cadrul fazei scrise, statele membre ONU si autorii declaratiei de independenta au putut sa transmita, intr-o prima etapa, observatii cu privire la caz (avand termen pentru depunere 17 aprilie 2009) si, ulterior, intr-o a doua etapa, comentarii fata de observatiile depuse (avand termen 17 iulie 2009).�In prima etapa a fazei scrise au fost depuse 37 de contributii scrise, iar in a doua etapa 15.
Romania a decis sa participe si la procedura orala, urmand a-si sustine pozitia in fata Curtii la data de 10 decembrie 2009. Timpul alocat fiecarei delegatii este de 45 de minute (cu exceptia Serbiei si a autorilor declaratiei unilaterale de independenta – autoritatile de la Pristina, care au sustinut prezentari timp de cate�trei ore in primele zile ale perioadei fazei orale). Treizeci�de state si autorii declaratiei de independenta si-au exprimat intentia de a participa la faza orala.
Procedura se va finaliza prin emiterea de catre Curte a unui aviz consultativ, cel mai probabil in prima parte a anului 2010. In conformitate cu Carta ONU, avizele consultative nu au caracter obligatoriu, spre deosebire de hotararile pronuntate in cadrul procedurii contencioase in fata CIJ, precizeaza MAE.
Z.O.  
 Afisari: 853  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-12-08
 23:06 

55 comentarii
 20:36 
Elena Udrea despre Traian Basescu: O personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ
28 comentarii
 20:35 
Romania face echilibristica pe marginea prapastiei crizei economice
14 comentarii
 20:34 
STRATFOR: Alegeri controversate in Romania - Manifestatiile de strada ar putea duce la un decembrie indendiar la Bucuresti
29 comentarii
 19:57 
Jucator din NBA amendat cu 15.000 de dolari pentru ca a lovit cu mingea un fotograf
 19:43 
PSD ii transmite lui Predoiu o scrisoare critica privind corectitudinea votului din strainatate
6 comentarii
 19:19 
Ludovic Orban: Nici un proiect politic nu poate fi valabil cu Traian Basescu
12 comentarii
 19:09 
Ministrul de Externe al Iranului spune ca cercetatorul nuclear iranian Shahram Amiri a fost "rapit" de americani
15 comentarii
 18:24 

7 comentarii
 18:23 
PPE critica folosirea simbolurilor comuniste in anumite tari din Europa
3 comentarii
 18:21 
Marko Bela dupa intalnirea cu Boc: Am analizat situatia politica, deocamdata nu e vorba de negocieri
1 comentariu
 18:14 
Nastase se declara dezamagit si revoltat de rezultatul alegerilor si cere analiza in PSD
20 comentarii
 17:58 
Romania, condamnata la Strasbourg dupa reprimarea manifestatiei din 16 decembrie 1989
4 comentarii
 17:57 
Sechestru pe o pisica, pentru neplata datoriilor la intretinere
 17:42 
Inca un camion ce transporta 20 de camile din Rusia spre Bulgaria a fost oprit la granita Ucrainei de vamesii ucraineni
4 comentarii
 17:37 
Presa straina: ''Cavalerul solitar'' Traian Basescu, a fost reales, insa este complet izolat in plan politic
9 comentarii
 17:36 
Autoritatea Electorala Permanenta: La alegerile europarlamentare au fost identificate 11.329 de posibile cazuri de vot multiplu
3 comentarii
 17:10 
Alegerile prezidentiale: In cazul Afganistanului, cancelariile occidentale au salutat rapid realegerea lui Karzai - In cazul Romaniei, tac
34 comentarii
 17:09 
Dan Nica: Si mortii l-au votat pe Basescu!
31 comentarii
 16:53 
Iran: Studentii au demonstrat la Teheran impotriva lui Ahmadinejad
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu a pierdut si alegerile si sefia PNL (5586 afisari)
 Traian a castigat Crin si Mircea deconteaza (5367 afisari)
 Tara unde se fura (3442 afisari)
 Divortul doamnei Tamara (2923 afisari)
 Calin pandeste scaunul lui Crin (2897 afisari)
 Cine sunt cei noua oameni care ar putea decide repetarea alegerilor prezidentiale (3510 afisari)
 Federatia Asociatiilor Romanilor din Italia se autodenunta si sustine ca este complice la fraudarea alegerilor prezidentiale din Romania (2908 afisari)
 Antonescu: Triceanu s-a dus s pupe papucul sultanului Bsescu, e jenant (2323 afisari)
 Stanislav Belkovski: Unirea Republicii Moldova cu Romania, tot mai reala. Bucurestiul va recunoaste printre primii independenta Transnistriei (2139 afisari)
 STRATFOR: Alegeri controversate in Romania - Manifestatiile de strada ar putea duce la un decembrie indendiar la Bucuresti (1925 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02917 sec.