Pe langa preturi mai mari la tigari, primele luni ale anului 2010 ne vor aduce si preturi mai mari la alimente. Carnea de oaie si vaca se va scumpi cu pana la 50, iar cea de porc se va majora cu pana la 25%, daca Romania nu va obtine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei in care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat reprezentantii marilor producatori din domeniu. "Subventia pe cap de animal reprezinta aproximativ 20% din costul de productie al carnii de porc, iar in lipsa acesteia, producatorii nu vor avea cum sa sustina costurile. Astfel, ne putem astepta ca din primele luni ale lui 2010 pretul carnii de porc sa creasca cu peste un leu pe kilogram", a declarat pentru NewsIn presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Recent, marii producatori de carne de pui anuntau ca pretul produselor va creste incepand cu 2010 cu pana la 20%, ca efect al neacordarii subvenntiilor.
Daca, in prezent, un kilogram de carne de porc in viu poate fi cumparat cu circa 5,2 lei, dupa primele luni din 2010 acesta ar putea ajunge pana la 6,4 lei/kilogram. "Cred ca in alte conditii vor disparea producatorii, pentru ca oricum sunt in pierdere. Daca nu se gaseste o solutie ca si producatorii sa poata obtine cat de cat profit ei vor inchide. De asemenea, o alta situatie grava va fi reducerea efectivelor de animale, mai ales in contextul in care deja unele firmele mari au inceput sa ia aceasta masura", a mai spus Caruz.
De asemenea, presedintele grupului Agricola Bacau, care detine ferme de porci, Grigore Horoi, a declarat ca o scumpire cu circa 25%, la raft, a carnii de porc ar putea aparea la inceptul primaverii 2010, daca autoritatile nu reusesc sa prelungeasca acordarea ajutoarelor de stat pentru acest sector. "Daca nu se prelungeste sau nu se inlocuieste acest sprijin financiar pentru cresterea animalelor, ne putem astepta la sfarsitul primului trimestru din 2010 la o crestere a pretului carnii de porc la raft cu circa 25%. Exploatatiile si procesarea din Romania au ajuns la nivelul altor tari din Vest si producem la aceeasi calitate, asa ca meritam sa beneficiem si noi de subventii mari asemenea lor", a explicat Horoi.
"Cresterea preturilor tine si de piata. Nenorocirea este ca neacordarea subventiilor incepe de la 1 ianuarie si se suprapune cu cea mai proasta perioada de piata din an. In industria carnii de porc exista o anumita periodicitate de la 1 ianuarie pana la 1 mai piata este foarte proasta. Pana acum costurile erau sustinute prin aceste subventii, iar disparitia lor va duce la o crestere a aceastora, care se va reflecta ulterior in pretul final al produselor. Acest lucru ar putea inseamna circa 22% crestere, de la inceputul anului", a declarat si directorul executiv al Patronatul Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor.