Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Principalele noua banci prezente in Romania discuta miercuri la Bruxelles cu FMI si BNR despre angajamentele asumate
 18 noiembrie, 14:53 
Noua mari grupuri bancare cu expunere pe Romania se intalnesc, miercuri, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale, pentru a discuta evolutiile de pe pietele emergente unde activeaza cu subsidiare locale.
O reuniune similara a avut loc la Viena, pe 26 martie, la care au participat Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank, potrivit Agerpres.
Grupurile bancare au semnat la acea data un angajament de mentinere a expunerii pe Europa de est, inclusiv pe Romania, insa, in luna septembrie, peste doua miliarde de euro au fost repatriati de bancile comerciale de pe piata romaneasca.
Pe fondul inexistentei unui buget aprobat pentru 2010, Fondul Monetar International a amanat eliberarea transei a treia de imprumut pentru Romania, in timp ce necesarul de finantare interna se apropie de 5 miliarde de euro.
Printr-o masura exceptionala, Banca Nationala a Romaniei a decis sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta, constituite de bancile comerciale, de la 30 la 25 la suta, pentru a acoperi deficitul de finantare externa aparut prin intarzierea celei de-a treia transe de 1,5 miliarde euro, care urma sa soseasca la jumatatea lunii decembrie de la FMI.
Banca Centrala a lasat, astfel, la dispozitia bancilor comerciale 1,2 miliarde euro. Transa a doua de imprumut a fost de 1,9 miliarde de euro, ridicand totalul platilor catre Romania la 6,57 miliarde de euro.
Reuniunea de la Bruxelles are ca scop si o prevenire a unei noi repatrieri de fonduri catre bancile mama din suma de 1,2 miliarde de euro, eliberata prin masura BNR de reducere a RMO la valuta.
Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania au o cota de piata de 70 la suta din activele totale din sistemul bancar.
Documentul in opt puncte semnat de banci are urmatorul continut:
1. Ne exprimam satisfactia fata de analiza efectuata in comun de BNR, de echipa din Romania a FMI si de CE, conform careia toate bancile din Romania inregistreaza la momentul actual o situatie financiara solida, iar bancile-mama ale institutiilor de credit cu capital strain din Romania s-au comportat pana in prezent intr-o maniera responsabila, furnizand subsidiarelor din Romania capital, finantare, asistenta in domeniul managerial, precum si in alte domenii, in functie de necesitati.
2. FMI, CE si Banca Mondiala urmeaza sa finalizeze pachetul de masuri de asistenta in domeniul balantei de plati pentru Romania. Salutam aceasta evolutie importanta care va asigura consolidarea stabilitatii financiare si macroeconomice in Romania.
3. Suntem constienti de faptul ca implicarea permanenta a bancilor cu capital strain va contribui la succesul programului macroeconomic si la sustenabilitatea pe termen mediu a balantei de plati a Romaniei.
4. Am intrat pe piata romaneasca in calitate de investitori strategici, avand o contributie esentiala la tranzitia catre o economie deschisa, de piata, pe baza evaluarilor noastre si a increderii constante in perspectivele de dezvoltare pe termen lung. De-a lungul anilor, am realizat investitii semnificative in Romania si ne exprimam in continuare angajamentul de a continua activitatea in aceasta tara.
5. Realizam faptul ca este atat in interesul nostru comun, cat si al Romaniei, ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele privind mentinerea nivelului expunerii fata de Romania.
6. De asemenea, admitem ca subsidiarele noastre din Romania trebuie sa se adapteze mediului economic actual, marcat de provocari. Nu poate fi exclusa necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat in masura in care se va dovedi necesar.
7. Am luat nota de acordul incheiat intre FMI si BNR in vederea derularii unor analize stress test bazate pe metodologia FMI pentru estimarea eventualelor pierderi pe care bancile din Romania le-ar putea inregistra in diferite scenarii, pe durata implementarii programului FMI/UE. Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre din Romania pentru: (i) a confirma ca situatia financiara solida pe care acestea o inregistreaza in prezent va fi mentinuta pe intreaga perioada caracterizata de turbulente pe pietele internationale si de incetinire a activitatii economice; (ii) a demonstra angajamentul nostru pe termen lung fata de dezvoltarea economiei romanesti si (iii) a semnala disponibilitatea noastra de a contribui la eforturile comunitatii internationale pentru implementarea unor masuri ample si concertate in vederea contracararii efectelor crizei.
8. Prin urmare, suntem pregatiti sa ne asumam aceste angajamente in cadrul programelor de asistenta multilaterala, pe baze bilaterale cu BNR, si cu implicarea autoritatilor de supraveghere din tarile de origine, cu respectarea normelor europene si nationale in domeniu.
Reuniunea de la Viena a fost organizata la invitatia Joint Vienna Institute (JVI) si a fost prezidata de FMI, cu participarea Comisiei Europene (CE), a Bancii Mondiale, BERD, BEI, a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a autoritatilor de supraveghere si a ministerelor de finante din tarile de origine (Austria, Franta, Grecia si Italia), precum si in prezenta Bancii Centrale Europene, precizeaza documentul semnat de grupurile bancare.
Z.O.  
 Afisari: 105  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-11-18
 23:55 

7 comentarii
 23:44 

5 comentarii
 23:40 

29 comentarii
 23:33 
Fostul purtator de cuvant al SRI, Nicolae Ulieru, acuza: Seful SIE, agent al unui serviciu secret strain
22 comentarii
 21:13 
LIVE Traian Basescu - A aparut un al treilea mogul de presa: Alexandru Sassu
12 comentarii
 20:54 
Fostul sef al Garzii Financiare Timis a fost retinut de DNA si dus la Tribunalul Bucuresti la mandat
1 comentariu
 20:44 
SRI: Fostii procurori Angela Ciurea si Ciprian Nastasiu au facut afirmatii despre date clasificate
 20:31 
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, intentioneaza ca la Ialta sa discute cu Putin problema transnistreana
1 comentariu
 20:25 
Geoana: N-au vrut la ASE, nu le place economia, nu le place la TVR, nici la Antena, nici la Realitatea. Vreau o dezbatere serioasa cu Traian Basescu (VIDEO)
11 comentarii
 20:22 
Dictatorul Nicolae Ceausescu va avea statuie la Scornicesti
17 comentarii
 20:10 
Antonescu: Este inacceptabil ca directorul TVR sa actioneze la ordinul lui Hrebenciuc si sa modifice formatul dezbaterii (VIDEO)
8 comentarii
 20:00 
Razboi intre Hrebenciuc-Lazaroiu: Se acuza reciproc de sabotarea dezbaterilor de miercuri seara si de minciuna
 19:33 
Corneliu Vadim Tudor: Basescu a fugit din arena de lupta pentru ca are o frica paralizanta de mine (VIDEO)
4 comentarii
 19:11 
O noua confruntare electorala intre Crin Antonescu si Traian Basescu va avea loc vineri seara. Mircea Geoana este si el invitat
9 comentarii
 18:54 
Dupa doua zile de greva, Metrorex in sarbatoare: Vineri e Ziua Portilor Deschise
1 comentariu
 18:54 
UPDATE ORA 19.00 - INCREDIBIL, INIMAGINABIL SI SOCANT: Dezbaterea intre candidati s-a anulat
8 comentarii
 18:36 
Ucraina vrea dublarea pretului pentru gazele rusesti care-i tranziteaza teritoriul
2 comentarii
 18:34 
Rusia a alocat anul acesta o suma fara precedent pentru sectorul militaro-industrial
6 comentarii
 18:28 
Prima confruntare a candidatilor la Cotroceni a inceput la TVR, cu infruntarea outsideri-lor
 18:15 
NATO ''serios ingrijorata'' de exercitiile militare ruso-belaruse, care au fost cele mai ample de dupa incheierea razboiului rece
14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01397 sec.