Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Apel al Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania catre Belgrad: Lasati copiii romani din Timoc sa invete in limba materna !
 17 noiembrie, 19:44 
Regiuni (alb) din Serbia locuite de romani (Foto: casa-romanilor.ch)
Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania (AGIRo) a lansat in urma cu o luna un proiect de sensibilizare a autoritatilor sarbe, cu privire la predarea limbii romane in regiunea din Serbia cuprinsa intre Timoc, Morava si Dunare.
"Elevilor si profesorilor romani din regiunea din Serbia cuprinsa intre Timoc, Morava si Dunare nu li permite sa invete/predea 2-3 ore de limba romana in scoli. La congresul nostru din 28-30 august din Bucuresti, cei 25 de invatatori si profesori din Serbia care au fost prezenti la eveniment erau increzatori ca vor putea incepe sa predea limba romana din septembrie. Congresul le-a inmanat pentru aceste eforturi medalia de aur", scria, in luna octombrie Presedintele Asociatiei Generale a invatatorilor din Romania, Viorel Doha, pe site-ul organizatiei (http://invatatori.ro/). De asemenea, AGIRo sensibiliza autoritatile sarbe sa dea unda verde studierii limbii romane in scolile unde sunt intrunite conditiile legale, si facea apel la semnarea unei scrisori ce urma sa fie trimisa Ambasadei Republicii Serbia, de la Bucuresti.
Potrivit corespondentului NewsIn, presedintele AGIRo, Viorel Dolha, a declarat marti, la Arad, ca, pe adresa Ambasadei Serbiei la Bucuresti, au fost expediate aproximativ 3.000 de scrisori din toate judetele Romaniei, prin care s-a incercat convingerea autoritatilor sarbe ca bunele relatii dintre cele doua state nu pot fi dezvoltate prin "acte de vadita inamicitie" fata de statul roman prin discriminarea conationalilor.
"Increderea propriilor cetateni in statul de drept nu poate fi crescuta prin dispret fata de lege si nici prin masuri de un cinism extrem fata de copii, profesori si parinti. AGIRo isi exprima dezamagirea ca autoritatile romane nu au luat inca pozitie fata de faptul revoltator ca elevilor si profesorilor romani din regiunea din Serbia cuprinsa intre Timoc, Morava si Dunare nu li permite sa invete/predea doua-trei ore de limba romana in scoli. AGIRo spera ca, macar pe ultima suta a campaniei electorale, candidatii la functia care ii face in primul rand sefi ai politicii externe romane sa precizeze ce si cum vor face concret in acest caz de incalcare a drepturilor comunitatii romane din zona Timoc, Morava si Dunare din Serbia, dar si in alte cazuri in care comunitatile romanesti sunt nedreptatite si umilite", a declarat Viorel Dolha.
ZIUA Online publica, in continuare, textul scrisorii care a fost expediata la Ambasada Serbiei:
"Excelentei Sale Domnului Zoran POPOVICI, Ambasador al Republicii Serbia in Romania,
Ma adresez Excelentei Voastre in speranta ca veti convinge autoritatile competente ale statului sarb sa permita din zilele urmatoare, in fapt si nu doar teoretic, studierea limbii materne romane in scolile publice de la sudul Dunarii in care copiii si parintii etnicilor romani/vlasi si-au exprimat prin semnatura aceasta dorinta.
Va asigur, cu toata seriozitatea, ca daca imi veti semnala cazul vreunui singur copil de etnie sarba caruia nu ii este permisa studierea limbii materne sarbe in vreun stat, voi trimite o scrisoare similara de protest ambasadei tarii respective, ca voi manifesta in fata acelei ambasade, si voi sesiza toate forurile nationale si internationale competente, parlamentarii si europarlamentarii romani si straini pentru a aduce autoritatile acelui stat pe calea cea dreapta.
Cunoasteti ca din 2004 parinti etnici romani/vlasi din cateva localitati din zona de la sudul Dunarii din Serbia au expediat pe adresa ministerului educatiei din Belgrad cereri pentru introducerea catorva ore de limba romana in orarul scolilor lor. Cunoasteti ca au reinnoit anual aceste cereri dar fara sa primeasca raspuns pozitiv. in 18 02 2009 Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane/Vlahe din Serbia i se trimite in sfarsit o adresa a Ministrului Educatiei Jarco Obradovici cu numarul 610-00-00046/2009-06 prin care se raspunde ca etnicii romani/vlasi din Serbia pot studia in scolile publice limba romana ca limba materna si elemente ale culturii nationale.
Cateva zeci de cadre didactice etnici romani/vlasi din regiunea Serbiei cuprinsa intre Timoc, Dunare si Morava au obtinut la Facultatea de la Novi Sad si o licenta corespunzatoare pentru predarea limbii romane. Pentru predarea limbii romane exista deja curriculum oficial in vigoare aprobat de ministerul sarb al educatiei si exista manuale care sunt deja in uz in Voivodina.
Parintii etnici romani/vlasi au depus de multe luni cereri oficiale pentru studiul limbii romane 2-3 ore pe saptamana in scolile din Ranovac, Rasanac, Osanica, Golubac, itkovica, Krivaa, Orljevo, Kladurovo, Manastirica, Busura, Kuevo, Bukovska, Neresnica, Mali Jasenovac, Gradskovo, ipikovo, Laznica, Sedlar, Subotica, Bobovo si poate altele de care nu avem cunostinta.
Excelenta, toate conditiile legale sunt indeplinite: programa scolara exista, profesori calificati exista, semnaturi de la parinti exista, manualele asteapta permisiunea sa fie scoase pe banci. Acest lucru l-au spus grupul de profesori din Serbia prezenti la congresul intrenational al cadrelor didactice din 29-30 august 2009 de la Bucuresti in prezenta si a Presedintelui Romaniei, a Ministrului Educatiei, a reprezentantului Ministerului de Externe si a parlamentarilor din comisiile de invatamant si politica externa.
Sesizati autoritatile statului pe care il reprezentati sa dea unda verde in urmatoarele zile studierii limbii romane materne in scolile amintite. in unele localitati directorii de scoala sau inspectoratele scolare au trimis la minister informatia ca nu doreste nimeni sa invete romaneste fara sa intrebe niciun parinte. in alte localitati directorii incearca sa "lamureasca" parintii sa isi retraga semnaturile date pe cererea pentru limba romana. in alte localitati directorii i-au pus pe parinti sa aleaga intre engleza si romana.
In toate localitatile, pe langa aceste proceduri ilegale, se pune inca o conditie care este impotriva legii si anume conditia unui numar minim de 15 elevi si toti de clasa I cu toate ca in articolul 13 al legii sarbe in vigoare privind drepturile minoritatilor nationale se spune in ceea ce priveste invatarea limbii materne ca "numarul minim de elevi necesari nu poate fi mai mare decat numarul minim de elevi stabilit prin lege pentru asigurarea celorlate forme de instructie".
Este mai mult decat discriminare, este cinism sa ii spui unui invatator care preda la o clasa cu 9 elevi matematica, limba sarba, sportul, muzica si celelalte discipline ca pentru a preda aceleiasi clase limba romana ii trebuie 15 elevi. Natalitatea in scadere a facut ca si in Romania si in Serbia sa existe multe sute de scoli in care sunt clase de sub 15 elevi. Cunoasteti ca exista in Serbia si cazuri cand un invatator preda la clase de 2-3 copii. si in Romania exista asemenea cazuri si chiar la clase pentru minoritatea sarba.
Este anormal apoi sa nu se permita si copiilor din clasele mai mari studierea limbii materne. Cu ce sunt vinovati ca s-au nascut mai devreme si de ce sa nu poata invata de acum incolo sa scrie si sa citeasca in limba materna si elevii care sunt deja in clasa a II-a, a V-a sau chiar la liceu? De ce sa nu se permita constituirea de colective de elevi din clase diferite care sa invete impreuna limba materna cand existenta claselor simultane este deja o realitate in predarea altor discipline in Serbia?
Efortul financiar pentru plata catorva profesori in cateva scoli pentru 2-3 ore de limba romana pe saptamana este ridicol de mic si nu inseamna in total nici cat plata a 3-4 posturi intregi. Nici sub acest aspect nu exista motive sa nu se inceapa in urmatoarele zile orele de limba romana in scolile unde acest lucru a fost solicitat.
Cunoasteti ca etnicii romani/vlasi au demonstrat si demonstreaza o mare loialitate statului sarb si un atasament inalt fata de valorile natiunii sarbe. Serbia isi va atrage o mai mare simpatie din partea lor si a lumii daca celor cateva zeci sau sute de copii li se va permite sa inceapa sa invete sa scrie in limba materna "mama" , daca isi va respecta cu buna credinta propria legislatie, acordurile bilaterale si cele internationale la care este parte, angajamentele pentru aderarea la Uniunea Europeana, Rezolutia numarul 1632 a Consiliului Europei care cere Serbiei respectarea drepturilor etnicilor romani/vlasi.
Sunt sigur ca veti convinge autoritatile sarbe ca bunele relatii dintre statele noastre nu pot fi dezvoltate prin acte de vadita inamicitie fata de statul roman prin discriminarea conationalilor nostri, ca increderea propriilor cetateni in statul de drept nu poate fi crescuta prin dispret fata de lege si nici prin masuri de un cinism extrem fata de copii, profesori si parinti.
Ii asigur pe colegii din Serbia ca voi continua sa imi manifest solidaritatea profesionala cu ei si pe copiii si parintii romani/vlasi din Serbia ca voi uza de toate mijloacele democratice pana ce visul lor de a invata limba materna se va implini. Sunt sigur, Domnule Ambasador, de faptul ca asa ati proceda si Excelenta Voastra si asa ar proceda oricine cand cineva este nedreptatit."
ZIUA Online  
 Afisari: 321  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sarbii vor vedea ca Romania v-a recunoasre Kosovo! De ce?   de mitroi ion
A r h i v a
Stirile zilei 2009-11-18
 08:56 
Inca o zi de haos in Bucuresti: Metroul nu va circula nici miercuri, negocierile sindicalitilor cu ministrul Berceanu au euat
1 comentariu
 23:19 
Chinez tiat in dou de un camion, proprietarul magazinului "Jumtate de om, jumtate de pret"  2009-11-17
1 comentariu
 22:57 
Geoan arunca mingea in curtea PDL-ului: Vectorul de legtur cu Hayssam a fost Gabriel Oprea, pan in 2004  2009-11-17
7 comentarii
 21:00 
Miturile comunismului: Solidaritatea lui Ceausescu cu ''Primavara de la Praga'', ocazie pentru construirea mitului personalitatii dictatorului  2009-11-17
20 comentarii
 20:58 
Mircea Geoana: In vizita de la Moscova am avut contacte si in zona Administratiei Prezidentiale  2009-11-17
7 comentarii
 20:53 
UPDATE ORA 20:52 Dezbaterea electorala prezidentiala va avea loc miercuri la ora 20, cel mai probabil la Palatul Parlamentului  2009-11-17
14 comentarii
 20:46 
Cei mai cautati candidati pe Google: Antonescu, Basescu, Geoana si Oprescu  2009-11-17
7 comentarii
 20:32 
Elena Basescu negociaza cu tiganii voturi pentru tatal ei  2009-11-17
21 comentarii
 20:31 
Doua banci straine au retras capitaluri de doua miliarde euro din Romania  2009-11-17
4 comentarii
 20:29 
Romeo si Julieta din Bulgaria: Pentru ca familiile nu erau de acord cu dragostea lor, doi adolescenti s-au aruncat imbratisati in fata trenului  2009-11-17
1 comentariu
 20:28 
Berceanu: Pentru 2010 am propus majorarea subventiei Metrorex cu 20%, la 400 milioane lei  2009-11-17
2 comentarii
 20:18 
AFP: Campania din Romania se invenineaza cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale  2009-11-17
1 comentariu
 20:17 
Un ministru israelian ameninta palestinienii cu anexarea unui teritoriu mai mare din Cisiordania  2009-11-17
57 comentarii
 20:15 
Cutremur de 6,6 grade in Canada. Nu exista informatii despre eventuali raniti  2009-11-17
5 comentarii
 20:01 
A nascut la 13 ani dupa ce a fost sterilizata  2009-11-17
 19:52 
Mircea Lucescu, despre istoria Stelei: Nu erau lasati sa piarda de familia Ceausescu! In meciurile directe cu Dinamo arbitri au facut diferenta  2009-11-17
1 comentariu
 19:44 
Un clip emotionant in care un caine isi intampina stapanul venit din Afganistan devine hit pe YouTube (Video)  2009-11-17
3 comentarii
 19:43 
CNN: Anul 2010 ne-ar putea aduce o noua recesiune  2009-11-17
1 comentariu
 19:34 
Un barbat desfigurat va prezenta un jurnal de stiri din Marea Britanie  2009-11-17
1 comentariu
 19:27 
Presedintele Serbiei va fi dus in fata unui judecator pentru ca a deschis o sampanie pe stadion  2009-11-17
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01939 sec.