Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, sustine ca va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei doar atunci cand va considera ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca si celelalte autoritati ale statului si ca orice alta interpretare data legii echivaleaza cu o imixtiune.
"Voi sesiza Curtea Constitutionala doar atunci cand voi aprecia ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca, a carei independenta este garantata de catre CSM, si celelalte autoritati ale statului. Este un drept conferit de art. 146 alin.1 lit. e din Constitutie si art. 24 alin. 3 lit. f din Legea nr. 317 din 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", a precizat Andreies intr-un punct de vedere transmis marti Agerpres de Biroul de presa al CSM.
Seful CSM mai sustine ca orice alta interpretare data legii echivaleaza cu o imixtiune in drepturile si obligatiile constitutionale recunoscute celorlalte puteri ale statului, 'de neacceptat intr-un spatiu al justitiei si al legalitatii'.
"Justitia trebuie lasata sa functioneze exclusiv in limitele asigurarii functionarii statului de drept si trebuie delimitata de campaniile electorale, datorita rolului pe care il are - de asigurare a echilibrului intre puteri, a legalitatii si impartialitatii in realizarea justitiei", subliniaza judecatorul Andreies.
CSM precizeaza ca, pana marti la pranz, nu a fost inregistrata solicitarea presedintelui Partidului National Liberal, Crin Antonescu, care cere presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu existenta "unui conflict juridic de intre autoritatile publice reprezentate de presedintele Romaniei si Parlament, cu privire la procedura de investitura a Guvernului, reglementata de articolul 103 din Constitutie".
"Consideram ca ne aflam in prezenta unui grav conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice reprezentate de presedintele Romaniei si Parlamentul Romaniei, cu privire la procedura de investitura a Guvernului, reglementata de art. 103 din Constitutia Romaniei. (...) Ne adresam singurei institutii din sfera autoritatii judecatoresti, care are mijloacele legale de a actiona, pentru a da o rezolvare constitutionala acestei crize politice create de presedintele Romaniei", afirma Crin Antonescu in scrisoare.