Daca reprezentantii Fondului Monetar International insista sa incheie intelegeri cu partidele politice este posibil ca acorduri in acest sens sa aiba loc, a declarat, joi, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, dupa audierile Comisiilor Parlamentare Reunite.
"Daca FMI insista sa sa incheie intelegeri cu partidele politice s-ar putea sa aiba dreptate. FMI discuta insa cu Romania, indiferent de partidele politice de la conducere", a afirmat Videanu, relateaza Agerpres.
De asemenea, acesta a adaugat ca aproape toate angajamentele Romaniei din acordul cu FMI au fost indeplinite.
"Aproape toate angajamente sunt indeplinite, mai putin acordarea celor zece zile de concediu fara plata pentru personalul din sistemul bugetar si pachetului de legi care nu sunt inca in aplicare. Dar Guvernul si-a asumat raspunderea pentru aceste legi", a spus Videanu.
Miercuri au inceput la Bucuresti discutiile pe care autoritatile romane le vor purta cu misiunile FMI, Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene, acestea urmand sa se desfasoare in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie. in vederea stabilirii conditiilor in care vor fi acordate Romaniei sumele prevazute in documentele semnate anterior.
"Avand in vedere situatia politica actuala, misiunea FMI va incepe discutiile cu autoritatile si partidele politice de la Bucuresti cu privire la cea de-a doua evaluare conform Acordului Stand-By", a declarat recent Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Conform declaratiei lui Jeffrey Franks, printre conditiile pe care le va pune FMI se va afla cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9 la suta.
Acordul de finantare cu FMI se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmand sa vireze Romaniei un total de 12,95 miliarde de euro, in opt transe, dintr-un imprumut total de sprijin de 19,95 miliarde de euro. Circa 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii.
Romania a primit pana in prezent o suma totala de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care transa a doua a fost in valoare de 1,85 miliarde euro. Cea de-a treia transa, a carei acordare depinde de rezultatul discutiilor de la Bucuresti, este in valoare de 1,5 miliarde euro.