Traian Basescu a clamat, atunci cand si-a semnat referendumul pentru Parlament unicameral in aceeasi zi cu primul tur al alegerilor prezidentiale, ca o face spre propasirea patriei: reforma clasei politice (am vazut ce-a iesit din graba cu uninominalul), ca reducand numarul alesilor vor fi facute economii la buget (mai bine ne-am plati demnitarii suficient de bine incat sa nu mai fie nevoie, de exemplu, sa puna borduri ca sa faca bani adevarati) etc.
De fapt, Basescu si-a axat campania pe exact aceasta idee, poate din cauza faptului ca ne-a promis candva ca vom trai bine si uite unde am ajuns. "De ce e frica, nu scapa. Hai la referendum", se lafaie clar pe proaspat lansatul sau site.
Mai nou, pe internet a aparut un clip cu tente sexuale explicite, (asta pentru ca, intre timp, seful statului a renuntat la ideea sloganului furat de la Crin Antonescu, acela cu Romania bunului simt) in care suntem intrebati daca marimea conteaza. Aflati ca singurul pentru care marimea conteaza este insusi seful statului. Pentru ca ceilalti contracandidati ai sai sunt vai de capul lor la aceasta dotare. Pentru liberalul Antonescu raspunsul e NU, Geoana spune NICI VORBA, Oprescu e de parere ca DA' DE UNDE, Becali raspunde la aceasta intrebare existentiala cu un NUUUU hotarat, Vadim, NICI POMENEALA, iar Kelemen Hunor, NEM.
Intre timp, contracandidatii sunt intrerupti de tinere blonde, brune si roscate, mai mult sau mai putin imbracate, care ii contrazic.
Finalul e apoteotic: Apare Basescu cu bratele larg deshise, sub care troneaza indemnurile: "Da, marimea conteaza/ si pentru buzunarul tau! Voteaza pentru mai putini parlamentari! Voteaza un parlament unicameral!".
Ar mai fi de spus ca staff-ul PDL a negat ca filmuletul le-ar apartine. Noi ii credem si-l banuim de paternitate pe candidatul UDMR la prezidentiale.
Referendum degeaba, bun doar pentru seful de stat
Chiar daca cetatenii se vor pronunta in favoarea trecerii la Parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari, situatia nu se va schimba in mod automat. Si aceasta pentru ca referendumul convocat de Traian Basescu nu are, practic, decat un rol consultativ. Pentru a avea Parlament unicameral, cu mai putini alesi, este nevoie de adoptarea de catre senatori si deputati a unei legi de revizuire a Constitutiei.
Dupa referendumul din 22 noiembrie, parlamentarii pot incepe discutiile in acest sens, in cadrul unei comisii speciale, neavand insa si obligativitatea sa o faca. In cazul in care ar ajunge, totusi, la o concluzie comuna, atunci ar putea fi organizat un al doilea referendum, care sa aiba caracter obligatoriu, prin care cetatenii sa se pronunte asupra proiectului de revizuire a Constitutiei votate de Parlament.