Mircea Geoana lanseaza noi acuzatii catre Palatul Cotroceni. Presedintele PSD a lasat sa se inteleaga faptul ca a alege un premier care nu ar fi propus de majoritatea parlamentarilor inseamna "o instigare la instabilitate economica in Romania".
"Este evident ca in acest moment toata lumea trebuie sa recunoasca o noua realitate politica in Romania. Cine a avut majoritatea sta la putere, cine e in monoritate sta in opozitie. Cramponarea la gasirea de solutii care nu au majoritatea in parlament reprezinta o instigare la instabilitate economica si la derapaj� economic, financiar si de risc sever in Romania", a spus Mircea Geoana, presedintele PSD, relateaza Agerpres.�
Prezent la dezbaterea "Pulsul economiei reale", organizata de Saptamana Financiara, Mircea Geoana a subliniat ca, in acest moment, situatia economica este legata de ultimul anunt al sefului statului privitor la constituirea unui nou Cabinet.
El a spus ca, in cazul in care va ajunge presedintele Romaniei, are in vedere o serie de pasi pentru ameliorarea crizei economice si sociale, dar, mai ales, intentioneaza sa scoata din textul oricarei legislatii formula "de regula", argumentand intre altele ca, din cauza acesteia, Codul Fiscal a fost schimbat de 14 ori, "ceea ce reprezinta o bataie de joc", in opinia sa.
Rezolvarea rapida a crizei
Pasii propusi de Mircea Geoana se bazeaza, in linii generale, pe masurile economice lansate recent de PSD si au ca "prioritate zero" accesarea fondurilor financiare internationale si derularea acordurilor cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Un prim pas care ar trebui facut, enuntat de liderul PSD, ar trebuie sa fie rezolvarea rapida a crizei politice si asigurarea institutiilor financiare internationale, respectiv FMI si Comisia Europeana, ca Romania se va achita de obligatiile asumate. Totodata, Geoana considera drept o prioritate absoluta asigurarea finantarii externe.
"Sosirea la timp a transelor de imprumut reprezinta o prioritate absoluta si speram ca, saptamana viitoare, delegatia Fondului sa nu isi amane vizita", a spus presedintele Senatului.
Un al doilea pas pe care Mircea Geoana l-ar vedea pentru rezolvarea crizei economice si sociale este adoptarea "unui plan cu masuri energice pentru urmatoarele 6 - 12 luni", "ceea ce nu s-a reusit in aceasta perioada decat mediocru".
Potrivit presedintelui PSD, lipsa de viziune economica reprezinta un aspect care trebuie corectat. In cadrul masurilor din planul pentru 6 - 12 luni, Geoana ar vedea, intre altele, pastrarea Acordului stand-by cu institutiile financiare internationale, crearea de surse aditionale de finantare, precum si incurajarea bancilor romanesti de a intra intr-un moratoriu pentru prelungirea perioadei de creditare.
Mircea Geoana a pledat si pentru o noua agenda de predictibilitate, considerand "ca a venit clipa pentru un nou activism industrial" de stimulare a productiei industriale si manufacturiere. In acest context, el a subliniat necesitatea intaririi relatiei tarii noastre cu o serie de piete puternice internationale - China, India, Rusia sau Orientul Mijlociu.
In domeniul energetic, presedintele Senatului considera ca este nevoie de cresterea investitiilor si a competitivitatii economice a acestui domeniu.
"Exista o piata de cateva zeci de milioane de euro pentru cativa ani de zile. Va propun sa facem din energia romaneasca un domeniu cu care sa putem fi jucatori in plan regional", a spus liderul PSD.
Nimeni nu mai crede autoritatile de la Bucuresti
In ceea ce priveste infrastructura, Mircea Geoana spune ca "nimeni nu mai crede autoritatile de la Bucuresti" in privinta realizarii unor mari proiecte in acest sens. El a pledat pentru prioritizarea de la buget a 50 de mari proiecte, care sa fie bugetate intr-o logica multianuala, acesta fiind un alt obiectiv avut in vedere de liderul PSD.
Potrivit lui Mircea Geoana, "cel mai mare dezastru se afla la Ministerul Transporturilor - minister care este principala sursa de capusare a banului public din Romania". "La Ministerul Transporturilor exista interese atat de mari, incat putini politicieni rezista tentatiilor din sistem", a adaugat Geoana.
Liderul social-democrat isi propune introducerea, in premiera, a unui mecanism de masurare trimestriala a modului in care se face cheltuirea banului public si in cadrul caruia ministrii de resort sa se prezinte cu rapoarte in fata Parlamentului.
"Vom coopta firme private si specialisti - un fel de "ombudsman" economic - care sa se uite la modul de cheltuire a banului public din Romania", a explicat el.
Nu in ultimul rand, Mircea Geoana sustine crearea unui nou cadru de consultari si de dialog cu societatea civila si partenerii sociali, in primul rand prin crearea "unui nou Consiliu Economic si Social".
Presedintele Senatului spune ca solutiile pe care le are in vedere nu sunt unele magice, dar a adaugat ca acestea sunt posibile in conditiile inexistentei unei crize politice si adoptarii unei legislatii a responsabilitatii fiscale.