La 1 decembrie, Ministerul Sanatatii da startul campaniei de vaccinare impotriva virusului AH1N1. Urmeaza sa fie vaccinati copiii din sistemul de invatamant, femeile insarcinate, cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au specificat insa daca vaccinul este facultativ sau nu. Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, a explicat pentru hotnews.ro, ca "nici o vaccinare nu este obligatorie. Vaccinul anti-gripal clasic este recomandat cu precadere acelor grupe de pacienti cu risc, pacienti cu boli cronice care au risc mare de decompensare in cazul imbolnaviriii de gripa. Nu gripa propriu-zisa a omorat vreodata milioane de oameni asa cum s-a intamplat in istorie, ci complicatiile gripei aparute la persoane fragile imunitar, sau decompensarea bolilor de inima, a diabetului in cazul bolnavilor cronici care au contactat si o gripa. Se recomanda cu precadere vaccinarea anti-gripala clasica copiilor si varstnicilor institutionalizati, adica din orfelinate aziluri, pacientilor cu boli respiratorii cronice (astm bronsic, bronsita cronica, insuficienta respiiratorie cronica, cu boli cardio-vasculare (hipertensiune arteriala, sechele dupa infacrct miocardic acut, stenoze mitrale, sechele dupa accidente vasculare cerebrale sau diabet zaharat.), cadre medicale, profesori etc".
In opinia medicului, "ideea ca majoritatea se opune vaccinarii este falsa, sunt nume sonore care se opun. Repet vaccinarea nu este obligatorie. In ceea ce priveste H1N1 in Romania inca nu avem o strategie imediata de vaccinare in masa si aceasta va fi elaborata de ministerul sanatatii conform recomadarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), si nu de noi".