Colegiul de conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a discutat despre cererea fostului procuror militar Dan Voinea, insa nu au luat o decizie, intrucat s-a apreciat ca este nevoie de acte suplimentare de la dosarul acestuia.
Pe 10 septembrie, procurorul militar Dan Voinea anunta ca a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de reintrare in magistratura pentru a fi reincadrat ca procuror civil la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precizand insa ca face acest pas numai daca se va ocupa de dosarele revolutiei si mineriadei.
De asemenea, el a spus ca este dispus sa renunte la pensia pe care o primeste in prezent.
Presedintele CSM, Virgil Andreies, preciza in septembrie ca Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor i-ar putea permite, teoretic, generalului magistrat Dan Voinea sa revina in functia de procuror, insa doar la solicitarea acestuia.
Potrivit Legii 303/2004, orice magistrat care a fost eliberat din functie prin pensionare poate sa ceara revenirea in sistemul judiciar formuland o cerere catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instanta sau parchetul de la care s-a pensionat.
Cereri de revenire in magistratura dupa pensionare au mai existat, insa toate au fost respinse de CSM, a mentionat Andreies.
Magistratul Dan Voinea, inainte de a fi eliberat din functie, era cercetat de inspectia CSM si avea actiune disciplinara, dar aceasta a ramas fara obiect ca urmare a pensionarii sale.
Presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea din septembrie cu reprezentantii Asociatiei "21 Decembrie", procurorul general Laura Codruta Kovesi, premierul Emil Boc si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ca, in cazul in care este posibil din punct de vedere legal si generalul Dan Voinea doreste acest lucru, acesta ar putea reveni ca procuror civil in cazul dosarelor Revolutiei.