"O alta trasatura extrem de caracteristica a nobilimii romane o constituia calitatea intelectualului, in general admirabil si, de regula, lipsit de respect. Spre deosebire de descendentii marii majoritati ai celorlalte aristocratii europene, ai caror inaintasi fusesera mai cu seama luptatori, stramosii boierilor romani isi cucerisera statutul nu printr-un curaj direct, ci printr-o abila arta a supravietuirii. Muntenii si moldovenii de odinioara isi pastrasera capetele pe umeri si teritoriile invatand sa-i pacaleasca pe turci - sa ingenuncheze. cand era nevoie, sa mituiasca atunci cand era cazul si sa urzeasca intrigi tot timpul. Casatoriile cu grecii fanarioti sporisera siretenia si lacomia respectivei clase. Aceste trasaturi, la care se adaugau mandria exagerata a originii lor romane si imitarea servila a francezilor creasera o clasa de aristocrati deosebita de toate celelalte din Europa.
Atmosfera aceasta foarte incarcata (vorbim de primavara anului 1897 - n.red.), care il intimida pana si pe cel mai pregatit diplomat, a inspaimantat-o pe Principesa Mostenitoare (viitoarea Regina Maria - n.red.) in varsta de 21 de ani. Toti romanii pe care i-a cunoscut vorbeau curent patru sau cinci limbi, in vreme ce ea nu se descurca multumitor nici in franceza. Din fericire, familiile bune obisnuiau sa angajeze dadace englezoiace, asa incat majoritatea romanilor din inalta societate vorbea engleza inainte de a invata limba materna. Pe langa superioritatea lor lingvistica, romanii erau extrem de familiarizati cu politica, subiect asupra caruia mama lui Missy ii spusese ca era prea tanara ca sa aiba opinii. Drept urmare, la primele aparitii in societate, atuurile exclusive ale Principesei Mostenitoare au fost infatisarea si rangul".
Fragment din "Ultima romantica. Viata Reginei Maria a Romaniei" de Hannah Pakula. Editura Lider, 2004.
Hannah Pakula a primit in 1989 premiul pentru cea mai buna biografie a anului acordata de ziarul "London Sunday Telegraph". In prefata cartii, autoarea spune ca a vrut sa inteleaga "cum a fost posibil ca o femeie, cu atat mai mult o Regina, care a fost simbolul reusitei si frumusetii generatiei sale sa fie data uitarii si chiar descreditata intr-un interval de 50 de ani de la moarte".