Pe considerentul ca populatia maghiara s-a diminuat cu 200.000 de persoane in ultimii ani, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, vineri, la Targu Mures, in cadrul seminarului cu tema 'Identitatea nationala si prezenta politica a minoritatilor nationale', ca a propus scaderea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne in administratie, relateaza Agerpres.
'In ultimii 18 ani, comunitatea maghiara din Romania a pierdut peste 200.000 de suflete, am propus modificarea Legii Administratiei Publice Locale in sensul de a scadea pragul de 20% unde folosirea limbii materne este obligatorie, la 15% si cu reala satisfactie am luat la cunostinta ca aceasta propunere legislativa nu a trezit niciun fel de impulsuri emotionale. Ceilalti colegi romani au spus ca este o idee buna care trebuie discutata la fel cum trebuie discutat despre reprezentarea proportionala a minoritatilor', a declarat Frunda.
Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza folosirea in administratia publica a limbii minoritatilor etnice, pentru asigurarea accesului si participarii egale la viata publica a indivizilor apartinand minoritatilor etnice.