Mandatul de procuror general al Laurei Codruta Kovesi expira vineri, 2 octombrie, propunerea ministrului Catalin Predoiu pentru reinvestirea sa pentru inca un mandat de trei ani, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, aflandu-se la seful statului, care face aceste numiri prin decret.
Potrivit Legii 303 privind statutul magistratilor, procurorul general este numit de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Avizul CSM este consultativ. Presedintele poate refuza motivat numirea, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.
La incetarea mandatului pentru functia de conducere prevazute, procurorii revin la instantele sau parchetele de unde provin sau la o instanta sau parchet unde au dreptul sa functioneze potrivit legii. Legea nu prevede un cadru pentru delegarea pe functie a procurorului general, ca in cazul altor functii de conducere in parchete pentru care semneaza insasi Kovesi.
Laura Codruta Kovesi nu a primit, pe 24 septembrie, aviz favorabil de la Sectia pentru procurori a CSM pentru inca un mandat de procuror general, urmand ca presedintele Traian Basescu sa ia o decizie privind numirea ei.