Tara lalelelor si a morilor de vant a fost luata cu asalt de infractorii romani, care produc pagube de zeci de mii de euro pe an. In fiecare zi la orele 05.00 dimineata pleaca din Bucuresti autobuze Eurolines catre orase din vestul Europei, iar cei 140 de euro de platiti pentru un bilet sunt neglijabili pentru calatorul roman, dar si pentru delincventii din aceasta tara, scrie ziarul olandez Het Parool, potrivit Agerpres.
Asa se face ca orasul Amsterdam este invadat in fiecare an de delincventi din Romania, iar escrocheria cu cardurile bancare, asa numitul skimming, este de neimpiedicat daca politia, justitia si instante precum Interpol nu vor colabora mai bine, a explicat inspectorul de politie Hans Maasdam, care a coordonat timp ce cinci ani contactul dintre serviciile de investigatie olandez si roman, in calitate de ofiter de legatura. Oficialul olandez a constatat ca legatura dintre faptasi ramane invizibila din cauza faptului ca fiecare corp de politie realizeaza o ancheta proprie, rezultatele ei nefiind apoi coroborate.
Valul de delicventi este tot mai greu de tinut in frau
Acum, dupa ce Romania a devenit membru al Uniunii Europene (UE), iar controalele la granita au disparut din 2007, valul de delincventi este tot mai greu de tinut in frau. Este vorba aici de hoti de buzunare, traficanti de femei si spargatori, insa escrocheria cu cardurile bancare provoaca cele mai mari pagube economice, insumate la zeci de mii de euro pe an. "Romanul obisnuit a devenit mai mobil, dar de la sine inteles si delincventul. Inainte stiam precis cine in ce automobil se gasea atunci cand parasea Romania sau se intorcea, acum insa fiecare a devenit invizibil, urmarea fiind aceea ca delincventii se simt mai in siguranta", a adaugat Maasdam. De la 1 ianuarie 2009, autoritatile olandeze s-au confruntat cu 150 de cazuri de romani implicati in escrocherii cu carduri bancare.
Faptul ca oaspetii din Romania sunt asa de mobili ii face sa fie ca niste ''tantari care se napustesc asupra unei vite sangerande''. Daca nu nu scoti la iveala legatura dintre grupari aparent separate nu obtii nici un rezultat, a mai spus inspectorul olandez. Escrocheria cu carduri bancare, renumitul skimming, este un fenomen cu precadere romanesc, de cand inginerii ramasi fara loc de munca dupa caderea dictatorului Nicoale Ceausescu s-au apucat de delicte, a aratat autorul articolului, Paul Vugts, un redactor al ziarului Het Parool, care s-a deplasat in Romania, pentru a discuta cu persoanele implicate in domeniul combaterii delincventei.