Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a declarat vineri, la Brasov, ca pana in 2011 nu se va putea vorbi de o revigorare a economiei romanesti si nici de o crestere inainte de trimestrul IV al anului 2010, noteaza Agerpres. ''Din punctul meu de vedere, nici in alte tari europene situatia nu este mai buna. Caderea economica este cadere economica si se manifesta in toata Uniunea Europeana. Degeaba ai crestere economica de 0,2-0,3% si deficit bugetat de 7,7%, asa cum este cazul Frantei. Oricum, dezechilibrele macroeconomice exista. Asa cum am mai spus, o revigorare a economiei nu poate sa existe inainte de trimestrul IV a anului 2010, iar de o revigorare economica putem vorbi din anul 2011. (...) Lucrurile vor continua sa ramana proaste'', a spus Nita.
Potrivit acestuia, situatia IMM-urilor din Romania ramane in continuare dificila, desi ritmul de inchidere al acestora a scazut fata de primele sase luni ale acestui an cand peste 100.000 de societati s-au inchis. In opinia ministrului, aceasta situatie s-a datorat atat introducerii impozitul minim garantat, cat mai ales caderii substantiale a economiei.
Oficialul a criticat totodata si absenta unei politici bancare de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.''Au o politica directionata numai pentru a obtine profit si asa cum era de asteptat un raport al Bancii Europene arata ca bancile cele mai profitabile din aceasta zona sunt cele din Romania, ceea ce ne arata ca, de fapt, bancile romanesti cu capital strain doresc numai sa castige si nu sa sprijine economia reala. Din acest punct de vedere exista o mare nemultumire in randul IMM-urilor'', a spus Nita.
Ministrul a declarat ca saptamana viitoare va prezenta un pachet legislativ menit sa imbunatateasca mediul de afaceri, compus din Legea patronatelor, care ar urma sa aduca o serie de modificari substantiale fata de ce este in prezent, Legea Holdingurilor, care va reglementa plata taxelor si impozitelor intre Holdinguri, Legea lobby-ului, menita sa permita diminuarea actului de coruptie la nivel guvernamental, parlamentar s.a., sau Legea pentru infiintarea societatilor comerciale si a SRL-urilor cu un capital social de un euro.