Anuntarea unei viitoare intrari a Frantei in proiectul de gazoduct South Stream, sustinut de Rusia, fragilizeaza proiectul european Nabucco si, prin intermediul sau, politica energetica a Bruxelles-ului, care incearca se se impuna intr-un domeniu strategic, afirma experti citati de AFP, potrivit NewsIn.
Grupul public francez EDF si-a confirmat miercuri intentia de a participa la South Sream alaturi de grupul italian ENI si de cel rus Gazprom, proiect care vizeaza sa aduca gaz rusesc si din Asia Centrala in Europa. "Ideea de a fi alaturi de italieni si de Gazprom reprezinta o stire foarte buna in ceea ce priveste diversificarea aprovizionarii", a declarat miercuri directorul general al EDF, Pierre Gadonneix, confirmand o informatie anuntata cu o zi inainte de Moscova.
Anticipand o crestere importanta a cererii mondiale de energie, tarile europene intentioneaza sa-si diversifice sursele si rutele de aprovizionare cu gaz. Cu atat mai mult cu cat livrarile de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean au fost sistate timp de doua saptamani in ianuarie, ceea ce a afectat numeroase tari europene. Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia, iar 80% din acesta din urma tranziteaza Ucraina.
Comisia Europeana pledeaza pentru o pozitie comuna din partea tuturor statelor membre pentru a reglementa o piata in plina schimbare si pentru a face fata Rusiei. Dar CE se loveste de interesele companiilor si statelor.
"Nabucco este un laborator extraordinar" al politicii energetice europene, a subliniat miercuri Jean-Arnold Vinoi, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs. "Atat timp cat unii isi vor trage toata plapuma, nu exista nicio sansa sa putem vorbi cu partenerii nostri externi, si deci cu Rusia, intr-un glas", a avertizat el.
"Rivalitatile continua si ameninta Nabucco. Este o lupta impotriva cartelurilor", a declarat Claude Fischer, presedintele think tankului Confrontations Europe.
Anuntul intrarii unei companii franceze in South Stream "fragilizeaza Nabucco fata de Comisia Europeana", a subliniat Colette Lewiner, de la Cap Gemini. "Chiar daca GDF (compania franceza de gaze - n.red.) a fost respinsa din Nabucco de Turcia, in special din cauza opozitiei Parisului fata de aderarea Ankarei la UE'', a adaugat ea.
Lovitura data politicii europene
"Este o lovitura data politicii europene, pentru ca arata ca francezii urmeaza pasii germanilor si italienilor, care negociaza direct cu Rusia, fara intermediul UE", admite, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil din sectorul gazier francez.
"Acest anunt venind de la Moscova a avut ca obiectiv clar sa dauneze, in masura in care apare fara o concertare si pune intr-o situatie delicata europenii. Rusii nu privesc cu ochi buni concurenta Europei in fostele republici sovietice", confirma o sursa europeana apropiata dosarului.
Nabucco, care vizeaza resursele de gaz din Azerbaidjan, Turkmenistan si, la un moment dat, din Irak si Iran, este un element-cheie pentru culoarul meridional de aprovizionare cu gaz vrut de UE. "Problema este ca, pentru moment, nu avem gaz",�subliniaza Jean-Claude Depail, un director din cadrul GDF.