Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a pronuntat vineri pentru interconectarea, la un moment dat, a sistemelor de aparare antiracheta ale Statelor Unite, NATO si Rusiei, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
"�arile noastre si armatele nostre vor deveni din ce in ce mai vulnerabile la atacuri cu rachete, iar interesul fundamental al NATO si al Rusiei este explorarea posibilitatii de a interconecta, la momentul potrivit, a sistemelor de aparare antiracheta ale Statelor Unite, NATO si Rusiei", a declarat Rasmussen in primul sau discurs important dupa investirea in functie, in luna august.
Aceasta propunere reia o idee evocata pentru prima data de NATO si Rusia in 2008 si intervine a doua zi dupa ce Washingtonul a anuntat ca renunta la proiectul de scut antiracheta in Europa Centrala.
De asemenea, Rasmussen a propus vineri o intarire a cooperarii intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia si revigorarea dialogului in cadrul Consiliului NATO-Rusia. "Cred ca este posibil ca NATO si Rusia sa o ia de la inceput", a declarat Rasmussen intr-un discurs tinut la Bruxelles. El a facut trei propuneri concrete pentru atingerea acestui obiectiv. Prima consta in "examinarea rapida a unei intariri a cooperarii" dintre NATO si Rusia in toate domeniile de interes comun.
In context, Rasmussen a mentionat lupta impotriva terorismului, proliferarea armelor de distrugere in masa si stabilizarea Afganistanului. Pentru restabilirea increderii intre cele doua parti, Rasmussen are in vedere "revigorarea Consiliului NATO-Rusia", pentru a fi abordate toate subiectele, "fara prejudecati".
De asemenea, secretarul general al NATO i-a oferit Rusiei posibilitatea de a trece in revista impreuna "noile provocari ale adresa securitatii" in secolul al XXI-lea.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut vineri Rusiei sa se alature occidentalilor pentru "a exercita maxim de presiuni" asupra Iranului, in vederea renuntarii la ambitiile nucleare.
"In privinta Iranului, ma astept ca Rusia sa ni se alature pentru a exercita maxim de presiuni diplomatice si politice, in vederea incheierii ambitiilor nucleare" ale acestei tari, a spus el, la Bruxelles.
Pana acum, Moscova a refuzat sa sustina ideea unor sanctiuni consolidate impotriva Iranului.