Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognozele economice pentru zona euro cu 0,5 puncte procentuale pentru 2009 si 2010, insa este ingrijorat cu privire la sustenabilitatea relansarii economice, a delarat joi, pentru Reuters, un inalt oficial al Fondului, scrie Agerpres. ''Se pare ca vom avea o revenire graduala. Intrebarea este cat de sustenabila va fi?'', a declarat directorul Departamentului European al FMI, Marek Belka.
In luna iulie a acestui an, FMI estima ca economia zonei euro se va contracta cu 4,8% in acest an si cu 0,3% in 2010. Noile prognoze vor fi date publicitatii la 1 octombrie, in avanpremiera reuniunilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale de la Istanbul.
''Analizand datele recente am decis sa facem o revizuire, modesta, in sus a perspectivelor pentru zona euro, comparativ cu prognozele foarte negative din luna iulie'', a declarat Marek Belka. ''Ne putem astepta la o imbunatatire cu 0,5 puncte procentuale pentru acest an si una similara pentru anul urmator'', a precizat Belka, adaugand ca este vorba de o viziune foarte optimista.
Directorul Departamentului European al FMI a apreciat ca relansarea lenta este determinata de stimulentele fiscale in valoare de miliarde de dolari, urmand ca relansarea sa devina una convingatoare abia atunci cand isi vor reveni consumul privat si investitiile. Potrivit lui Belka, in urmatoarele doua trimestre Europa avansata va inregistra o crestere foarte modesta, urmand ca relansarea sa capete amploare in a doua jumatate a anului urmator.
Declarandu-se de acord cu viziunea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, oficialul FMI a apreciat ca nu este momentul pentru ca BCE sa puna capat politicii de sprijin monetar, in special in absenta amenintarilor inflationiste. ''Se preconizeaza ca inflatia nu va depasi un procent in viitorul apropiat, ceea ce este sub definitia stabilitatii preturilor avuta in vedere de BCE. Aceasta implica faptul ca dobanzile vor ramane la un nivel jos pentru o lunga perioada. In concluzie, nu vad de ce este necesar sa renuntam la masurile de sprijin monetar'', a declarat Marek Belka.
Cu toate acestea Belka a apreciat ca sectorul financiar european ramane intr-o situatie fragila si ca mai sunt multe de facut pentru a restabili sanatatea bancilor pentru a sprijini relansarea. In plus, in conditiile in care multe economii avansate se gandesc sa puna capat politicilor de stimulare, Belka a avertizat Europa Occidentala sa fie atenta pentru ca renuntarea prea devreme la masurile de stimulare ar avea consecinte negative pentru Europa emergenta, regiune care a fost deosebit de afectata d criza financiara globala.