Desi soferilor romani li s-au tocit cauciucurile de cand asteapta sa foloseasca Autostrada Transilvania, si vor mai astepta in continuare ani buni de zile, aceasta autostrada inexistenta este prezentata in lume drept un grandios proiect rutier, ba chiar cel mai mare din Europa!
Astfel, soferii romani, care au sanse infime sa foloseasca in acest an chiar si cei mult-laudati 62 de kilometri care ar putea fi finalizati in acest an din Autostrada Transilvania, pot afla mai multe detalii din interiorul santierului vizionand un instructiv documentar realizat de postul Discovery Channel pe tema constructiei acestei autostrazi.
Canalul documentar Discovery a prezentat deja, luna trecuta, in cadrul seriei "Industrial Junkie", numeroase detalii ale lucrarilor care au loc in prezent pe santierul autostrazii. "Cel mai mare proiect rutier din Europa, o autostrada lunga de 400 de kilometri care patrunde chiar prin mijlocul celei mai misterioase regiuni ale Romaniei, Transilvania", decreteaza triumfatoare vocea realizatorului documentarului, la inceputul materialului.
Privitorul neavizat ar putea crede ca totul merge struna pe acest santier, sau ca o adevarat minune inginereasca se dezvolta in Romania, mai ales ca imaginile buldozerelor de mare gabarit sau a grinzilor absolut enorme care leaga stalpii de sustinere sunt cu adevarat impresionante.
Desi materialul video realizat de Discovery Channel nu pacatuieste prin omisiune, deoarece prezinta exclusiv detaliile tehnice ale proiectului, care par sa fie reflectate cu acuratete, ceva totusi lipseste.
Nici un cuvant, nici o indicatie despre intarzierile in constructie sau despre faptul ca soferii romani asteapta deja de 4 ani sa parcurga macar un kilometru pe aceasta autostrada, si nici despre faptul ca vor mai trece dureros de multi ani pana cand intregul traseu va fi utilizabil.
In realitate, in prezent nici un segment din aceasta autostrada, dezvoltata de compania americana Bechtel, nu a fost dat in folosinta, si asta la mai bine de 4 ani de la inceperea lucrarilor! Mai mult, statul roman plateste materialele de constructii folosite de Bechtel la preturi mult mai mari decat cele practicate pe piata; astfel, autostrada a ajuns sa coste 5,6 miliarde de euro, fata de 2,4 miliarde de euro, cat era preconizat in anul 2004, noteaza Antena 3.
In plus, chiar muncitorii care lucreaza la autostrada au semnalat mai multe nereguli din partea companiei constructoare: ei acuza atat situatia angajatilor cat si calitatea lucrarilor, sustinand ca sunt incalcate multe dintre standardele de calitate. In documentul semnat de "un grup de muncitori", se mentioneaza ca, la kilometrul 28, asfaltul este turnat fara curatarea terasamentului de noroi, iar turnarea materialului se face indiferent de conditiile meteorologice, lucru ce scade mult durata de viata a drumului, adauga Antena 3.
Un document similar, semnat "un grup de angajati Bechtel", a fost transmis presei in luna martie a acestui an si semnala ca pe tronsonul 3 C al Autostrazii Transilvania un viaduct are fisuri, iar pilonii ar putea sa cedeze la presiunea apei, completeaza sursa citata.