Tarile din Europa de Est inregistreaza, pentru prima data din 2007, o revenire a interesului investitorilor fata de aceasta regiune, dar investitiile straine si creditarea persoanelor fizice si juridice nu-si va reveni curand, conform unei analize realizate de Fondul Monetar International, transmite Novinite, citata de Agerpres.
Sectorul bancar, care a declansat criza economica mondiala, detine acum cheia de a gasi o metoda de depasire a crizei, sustin expertii. Creditarea in Europa de Est este una din cele mai dificile probleme de rezolvat din cauza dependentei de bancile din Europa Occidentala care opereaza in regiune, se arata in analiza FMI. Pe de alta parte, cresterea creditelor neachitate continua sa fie o sursa de instabilitate financiara, subliniaza reprezentantii Fondului.
Potrivit unui articol aparut marti in cotidianul francez Le Figaro, majoritatea tarilor Europei de Est, cu exceptia Poloniei, au inregistrat o scadere a economiei in trimestrul II din 2009, in timp ce Europa Occidentala si-a revenit. Cea mai proasta performanta apartine tarilor baltice, care afiseaza scaderi in jur de 20%. Lituania bate toate recordurile din Uniunea Europeana, cu o crestere negativa de 22,4% dupa ce activitatea s-a redus cu 13,3% in cursul primelor trei luni, continua ziarul francez.
Situatia continua sa contrasteze foarte mult de la o tara la alta, Polonia facand exceptie datorita bunei tinute a pietei sale interne puternice, cu 38 de milioane de locuitori. Si aceasta in ciuda unei cresteri a somajului care a atins 10% in cateva luni. 'Ritmul consumului privat si al creditului a incetinit mai putin decat in alte tari, dar Polonia este in acelasi timp mai putin dependenta de comertul exterior', considera Juan Carlos Rodado, economist la banca franceza Natixis.
In schimb, Cehia si Slovacia, a caror sanatate depinde mult de exporturi care reprezentau, in 2008, respectiv 77 si 82 la suta din PIB-ul lor, ar putea sa ridice capul mai repede, in urma unei ameliorari in Europa Occidentala, in Germania mai ales. Aceste doua tari foarte industrializate au profitat, intre altele, de primele de casare introduse pretutindeni in Europa. Pentru ele, dificultatea pe termen mediu va fi sa gaseasca parghii de crestere cand aceste masuri vor inceta. 'Iesirea lor din criza este conditionata de o reluare reala a comertului mondial. Primele semne incurajatoare vin din Asia, ale carei economii se dezvolta din nou, dar pe fondul cheltuielilor publice', adauga economistul de la Natixis, citat de Le Figaro.
In general, tarile Europei de Est sunt constranse la o politica de austeritate - cresteri ale impozitelor, ale TVA in special, si reduceri ale salariilor - al carei scop este sa confere siguranta pietelor, dar care risca sa afecteze si mai mult cererea interna si sa intarzie prin urmare iesirea din criza. Cu atat mai mult cu cat in aceasta zona somajul va continua sa creasca in 2010. 'Exista intr-adevar un risc major in cazul in care nu este reluat comertul mondial, exista in special riscul unei agravari a crizei in 2010, odata calmate planurile de relansare, al caror impact ar putea fi mai puternic din cauza deficitelor publice', subliniaza Carlos Rodado.
In sfarsit, nivelul datoriei publice va creste foarte mult in tarile baltice si in Romania in timp ce el este deja foarte ridicat in Ungaria. Situatii care ar putea sa puna din nou in discutie perspectivele aderarii la euro si sa necesite interventia autoritatilor europene, conchide Le Figaro.