Ziua Logo
  Nr. 4622 de marti, 25 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Marian Sarbu: Sporurile bugetarilor nu vor depasi 30% din salariul de baza
 25 august, 16:59 
Ministrul Marian Sarbu a declarat ca salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial al bugetarilor (ZIUA foto)
Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial al bugetarilor si va include unele sporuri cu caracter general ce nu vor depasi 30% din totalul acestuia, a anuntat marti ministrul Muncii, Marian Sarbu, cu ocazia intalnirii avute cu sindicatele si patronatele pe tema legii unice a salarizarii, conform Agerpres.
Ministrul a explicat ca multe dintre prevederile actualului proiect de lege unica a salarizarii au in vedere si elemente ale acordului pe care Guvernul l-a incheiat cu Fondul Monetar International, iar procentul de 30% care sa reprezinte suma sporurilor, fata de 51% cat este in prezent, reprezinta un element prevazut in acord.
"Pentru realizarea ponderii de 30% a sporurilor in total castig salarial pe total personal bugetar au fost incluse in salariul de baza, pe langa sporurile cu caracter general, adica sporul de vechime in munca, sporul de preventie specific sanatatii, spor de suprasolicitare neuropsihica specific invatamantului si altele similare acestora, si alte sporuri specifice unor domenii de activitate cum ar fi spor de confidentialitate, fidelitate, spor de stabilitate, spor pentru radiatii electromagnetice. Sporurile pentru conditiile de munca se vor acorda in continuare separat", a precizat ministrul Muncii.
Potrivit lui Marian Sarbu, in ceea ce priveste raportul intre salariul minim brut pe economie si castigul salarial mediu brut, acesta va creste astfel incat sa atinga 50% in 2015. "La realizarea acestui raport s-a avut in vedere atat acordul tripartit incheiat in anul 2008 cu partenerii sociali cu privire la evolutia salariului de baza minim brut pe tara in perioada 2009-2015, cat si concluziile Comitetului guvernamental al Cartei Social Europene revizuite, astfel incat, etapizat, raportul intre acesta si castigul salarial mediu brut sa atinga tinta de 50% in anul 2015", a prcizat Sarbu.
Implementarea noului sistem de salarizare se va realiza in etape
In noua lege se va urmari si simplificarea sistemului de salarizare prin reducerea numarului de grade si trepte profesionale la maximum trei pentru fiecare functie, fata de cinci cate sunt in prezent la majoritatea functiilor contractuale. Promovarea personalului se va realiza conform prevederilor din statutele specifice fiecarui domeniu de activitate sau, in cazul in care nu este reglementata, se va face in post vacant, a precizat Marian Sarbu.
El a mentionat ca implementarea noului sistem de salarizare se va realiza etapizat. Totodata, el a afirmat ca majorarile salariale din sistem vor fi stabilite in functie de resursele financiare, nu de aplicarea automata a coeficientilor de ierarhizare. "Incepand cu 2010 se va realiza reincadrarea intregului personal bugetar pe functii sau grade profesionale potrivit noii legi, introducandu-se in salariile de baza sporurile de care a beneficiat pana la aplicarea legii si, respectiv, dupa caz, a indemnizatiei care potrivit legii au facut parte din salariul de baza. Pentru personalul ce se va incadra dupa intrarea in vigoare a legii, salariile de baza se vor stabili prin corelare cu salariile de baza ale personalului angajat la acea data", a conchis Marian Sarbu.
Legea unica de salarizare se va aplica personalului incadrat in institutiile publice finantate integral din bugetele anuale, personalului din institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, personalului din institutiile publice de subordonare locala finantate integral din venituri proprii.
Z.O.  
 Afisari: 536  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-08-25
 22:18 
Traian Basescu refuza sa dea vreo explicatie legata de afacerile fratelui sau. Liderii PNL si PSD cer clarificari din partea institutiilor statului (VIDEO)
28 comentarii
 20:47 
Liberalii il acuza pe Mircea Geoana ca are o atitudine "ambigua" in cazul acuzatiilor de comert cu armament aduse lui Mircea Basescu
7 comentarii
 20:41 
China a devenit cel mai mare exportator mondial in prima jumatate a anului, depasind Germania
35 comentarii
 20:08 
Autoritatile sarbe vor sa mute tiganii dintr-un cartier al orasului Belgrad in satul romanesc Ovcea
25 comentarii
 20:08 
Firma Oxo Network a primit aviz de a importa explozibilul dus la Babeni cu doar 5 zile inainte ca munitia sa ajunga in portul Constanta
2 comentarii
 20:07 
Madonna a ajuns in Romania (FOTO/VIDEO)
13 comentarii
 19:46 
Fetita broasca-testoasa: A suferit peste 40 de operatii dupa ce s-a nascut cu spina bifida si scolioza
3 comentarii
 19:15 

2 comentarii
 19:09 
Elena Udrea ii invita joi la Parlament pe cetatenii "de buna-credinta" pentru a-i lamuri despre contractele Ministerului Turismului
15 comentarii
 18:51 
Jucarie cu zvastica, la vanzare intr-un magazin din Botosani
27 comentarii
 18:21 
Zeci de catei s-au transformat in camile, bivoli si ursuleti panda (FOTO)
 17:56 
Andronescu a inghetat programul after-school. Jumatate din scolari raman cu cheia de gat
13 comentarii
 17:53 
La noua ani, a invatat 600 de gesturi din limbajul surdo-mutilor, pentru a-i spune mamei ei ca o iubeste
 17:49 
Braila: Avion militar, vandut ca fier vechi, pentru 1.000 de dolari - DNA cerceteaza si cazul a doua elicoptere IAR 316 B
3 comentarii
 17:48 
Cei care fac mai multe lucruri deodata au probleme cu memoria, atentia si trecerea de la o sarcina la alta
 17:48 
Noul WC portabil incape in diplomat (FOTO)
3 comentarii
 17:45 
Efectele crizei: Un patron al unui lant de magazine din Galati s-a sinucis din cauza datoriilor
4 comentarii
 17:45 
Madonna va ajunge in Bucuresti la ora 18.50. Vezi programul RATB din ziua concertului!
 17:18 
Basescu: Asigur SUA ca Romania isi va duce la bun sfarsit misiunea din Afganistan
7 comentarii
 16:57 
Mircea Geoana: Basescu e in conflict de interese in CSAT din cauza afacerilor cu arme ale fratelui sau
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mircea Basescu, afaceri cu mafioti (3326 afisari)
 Savu, seful DGIA, abereaza (2519 afisari)
 Beleaua lui Traian (2370 afisari)
 Marele smen (1939 afisari)
 Conflict diplomatic Suedia-Israel (1923 afisari)
 Incredibil: Pui de "extraterestru", prins intr-o capcana de soareci! (VIDEO) (6247 afisari)
 Medic acuzat ca a facut sex cu o pacienta in cabinet, in timp ce sotul ei era in camera de asteptare (3942 afisari)
 La 44 de ani, Linda Evangelista este de nerecunoscut (FOTO) (2738 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Pista INTERPOL Belgia (2164 afisari)
 Autoritatile sarbe vor sa mute tiganii dintr-un cartier al orasului Belgrad in satul romanesc Ovcea (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01343 sec.