Rata somajului din Statele Unite a scazut la 9,4 la suta. Angajatorii din Statele Unite au concediat in iulie doar 247.000 de persoane, cel mai redus nivel din acest an, iar rata somajului a scazut la 9,4 la suta, peste asteptarile analistilor, dovedind ca recesiunea se apropie de final, transmite AP, preluata de Agerpres.
Analistii previzionau ca in iulie vor fi concediate aproximativ 320.000 de persoane, iar rata somajului va ajunge la 9,6 la suta, dar datele furnizate vineri de Departamentul de Munca al SUA arata imbunatatirea situatiei pe piata muncii din Statele Unite.
Rata somajului a scazut de la 9,5 in iunie. Acesta este prima scadere a ratei somajului din luna aprilie a anului trecut.
Economia americana a inregistrat o contractie sub asteptari in trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut inregistrand un declin de un procent in ritm anual, dupa un declin de 6,4 procente in primul trimestru, potrivit datelor oficiale publicate recent de Departamentul Comertului care sprijina opiniile potrivit carora recesiunea a incetinit.
Odata cu contractia PIB, in perioada aprilie-iunie 2009, economia americana a inregistrat patru trimestre consecutive de declin al Produsului Intern Brut. Este pentru prima data cand economia americana inregistreaza o astfel de contractie de la debutul publicarii datelor oficiale in 1947.
Investitiile companiilor au scazut cu 8,9 procente in trimestrul al doilea dupa o scadere semnificativa de 39,2 procente in primul trimestru, potrivit Departamentul Comertului.
Pe categorii, investitiile in structurile non-rezidentiale au scazut cu 8,9 procente dupa ce in primul trimestru au inregistrat o scadere de 43,6 procente. Investitiile rezidentiale, care au stat la baza celei mai lungi recesiuni de dupa Marea Criza, au scazut cu 29,3 procente in aprilie-iunie 2009 dupa o scadere de 38,2 procente in perioada ianuarie-martie 2009.
In schimb, cheltuielile de consum (care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economiei americane) au scazut cu 1,2 procente in trimestrul al doilea dupa ce in primul trimestru au crescut cu 0,6 procente. Cheltuielile de consum au sters 0,88 din cresterea economica.
Exporturile au scazut, dar importurile au scazut si mai mult. Exporturile au scazut cu sapte procente, dupa o scadere de 29,9 procente in primul trimestru. Evolutia balantei comerciale externe a avut o contributie pozitiva (1,38 puncte) la evolutia PIB. Consumul si investitiile publice au fost in crestere neta (plus 5,6 procente dupa o scadere de 2,6 procente in primul trimestru), avand o contributie pozitiva de 1,12 puncte la cresterea PIB.