Partidele de opozitie sunt "grupari radicale de dreapta"
"Noi consideram ca bilantul acestui proces de negocieri trebuie sa fie semnarea de catre tarile noastre a Tratatului privind frontiera si a Tratatului politic de baza", a spus Voronin, potrivit Agerpres.
Liderul Partidului Comunistilor a declarat ca, in prezent, in R.Moldova actioneaza doua forte politice: Partidul Comunistilor si gruparile radicale de dreapta.
"Partidul Comunistilor /.../ respecta consecvent principiile echitatii sociale, suveranitatii Moldovei, integritatii ei teritoriale, deschiderii spre integrare in interactiunea ei cu Uniunea Europeana si cu Comunitatea Statelor Independente, polietnicitatii si cel al neutralitatii militare", a spus Voronin. Aceasta, in timp ce de cealalta parte se afla "patru forte radicale de dreapta, care sunt indiferente fata de problemele reintegrarii tarii, nu vad motive pentru un parteneriat strategic cu Rusia, se pronunta pentru aderarea Moldovei la NATO, nu vad in stat un aparator al intereselor majoritatii, ci doar, cum se spune, 'un paznic de noapte'". "N-ai ce-i face, aceasta este logica liberalismului. �i partidele noastre politice cauta sa o urmeze in cel mai sarguincios mod", a afirmat Voronin.
Voronin: E imposibil sa hotarasti ceva cu actuala conducere a Romaniei
De asemenea, Vladimir Voronin sustine ca este imposibil sa poarte discutii cu actuala conducere de la Bucuresti. "Este imposibil sa hotarasti ceva cu autoritatile actuale ale Romaniei". Voronin a mentionat ca relatiile actuale dintre cele doua state complica si mai mult reglementarea problemei transnistrene si a apreciat ca acestea ar trebui sa fie normale, nu in spiritul anilor '30. Fiind solicitat sa spuna daca exista probe in privinta implicarii Romaniei in organizarea actiunilor de protest din 6-7 aprilie, Voronin a afirmat ca probele sunt prezentate in film, referire la filmul "Atac asupra Moldovei", difuzat masiv de televiziunile procomuniste in ajunul campaniei electorale.
Invitat sa comenteze faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut intrevederi cu reprezentanti ai mass-media considerata de opozitie din Republica Moldova, Voronin a declarat ca nu are detalii si ca "daca erau chestiuni serioase puteau fi rezolvate si dupa alegeri, dar nu asa demonstrativ".
Voronin confirma: Originalul Declaratiei de independenta a Republicii Moldova a ars
Referindu-se la Declaratia de independenta a Republicii Moldova, adoptata la 27 august 1991, presedintele in exercitiu a declarat: "Originalul s-a pastrat in arhiva parlamentului care a ars in proportie de 80%. Apar intrebari in legatura cu aceasta arhiva, cum este pazita. Copia declaratiei se pastreaza la presedintie", a afirmat Voronin, potrivit Jurnal de Chisinau.
�eful de campanie al Partidului Comunist de la Chisinau, Mark Tkaciuk, fost consilier al presedintelui moldovean in exercitiu Vladimir Voronin, declarase luni ca originalul Declaratiei de independenta a Republicii Moldova nu a ars si ca documentul s-ar afla la Bucuresti.
Declaratia de independenta a fost adoptata la 27 august 1991, fiind semnata de 270 de deputati din primul parlament al Republicii Moldova. Documentul era pastrat in conditii speciale, astfel incat la el nu puteau avea acces decat persoane special angajate.