Ziua Logo
  Nr. 4580 de marti, 7 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
EXCLUSIV ONLINE: Istoricului Mihail Bumbes, cel care a facut public dosarul lui Gica Popescu, i-a fost blocat accesul la dosare
CNSAS ii mazileste pe cei care nu "scriu frumos" despre relatia sportivilor cu Securitatea
-- Mircea Toma: Securistii din CNSAS si-au facut inca o data treaba.
 7 iulie, 21:00 
Mihail Bumbes
Dezvaluirea in presa a dosarului intocmit de fosta ''Securitate" lui Gica Popescu a creat un nou scandal, atat in mass-media, dar mai ales in Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutia care ar trebui sa-i deconspire pe fostii colaboratori ai aparatului represiv comunist.
Desi legea obliga CNSAS sa asigure accesul tuturor cercetatorilor la arhivele pe care le detine, institutia ingreuneaza, restrictioneaza si chiar impiedica, din diverse motive, procesul prin care cei interesati de studiul perioadei de dinaintea anului 1989 pot consulta documentele din arhiva.
Publicarea in mass-media a dosarului lui Gica Popescu a declansat o avalansa de acuzatii din partea mai multor membrii ai CNSAS la adresa cercetatorului care a facut publice informatiile din dosarul lui Gica Popescu.
Desi nu a dat verdicte, nu a aplicat o eticheta si nu a interpretat etic continutul dosarului lui Popescu, doar l-a afisat public pentru a permite oricarui roman sa judece singur actele din dosar, imediat o ''escadrila'' de critici, acuze si chiar invective a fost lansata asupra lui Mihail Bumbes, cercetatorul care a facut public dosarul.
Retragerea, marti, de catre CNSAS, a acreditarii istoricului, a fost doar punctul culminant al unei ample campanii impotriva cercetatorului dusa de o parte din membrii CNSAS.
Varfurile de lance ale acestui atac concertat au fost chiar doi membrii ai CNSAS, Corneliu Turianu si Mircea Dinescu, iar prima masura pe care a luat-o CNSAS a fost sa ii suspende temorar accesul lui Bumbes la arhive.
Pedepsirea lui Bumbes
Corneliu Turianu (ZIUA Foto)
Membrii CNSAS si-au motivat atacul impotriva lui Bumbes sub pretextul ca cercetatorul a scris in cererea de acreditare ca va publica un studiu pe tema ''Sportivi si Securitatea'' si ca nu a instiintat CNSAS ca va publica in presa informatiile obtinute.
''Un ins (Mihail Bumbes, n.red.) de la o institutie cu o sintagma foarte frumoasa (IICCR, n.red.) a cerut acreditare pentru a studia relatia dintre Securitate si sport. In vederea scrierii unei carti. Din pacate, cartea nu s-a scris, in schimb, tipul a manevrat ziarele si a tras din diferite dosare diverse chestii. Ceea ce este o gainarie! Pentru ca nu poti sa te uiti in dosarul unui om asa'', a declarat Mircea Dinescu, saptamana trecuta.
Cu toate acestea, Bumbes nu era ingradit de Regulamentul CNSAS sa nu publice informatii despre cazurile pe care le cerecteaza, atata vreme cat scopul sau final este redactarea unui studiu. Faptul ca a publicat acum o parte din cercetarile sale poate fi considerat si interpretat ca o etapa in redactarea respectivului studiu.
La randul lui, Corneliu Turianu a declarat ca prin anchetarea lui Bumbes de catre CNSAS se doreste transmiterea unu mesaj ca "institutia este serioasa'' si faptul ca ''nu se scurg informatii de la cercetatorii nostri, ci de la asemenea intrusi precum Bumbes, care le si valorifica".
Corneliu Turianu spune ca Bumbes s-a acreditat ca cercetator cu recomandarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, cand "de fapt el spune ca este membru al Militiei Spirituale" (grup care a avut mai multe investigatii legate de demascarea unor persoane publice ca si colaboratori ai fostei Securitati, n.r.). "Bumbes este un asa zis cercetator, care s-a infiltrat printre noi, a obtinut niste documente pe care le-a valorificat prin presa", a mai declarat Turianu agentiei NewsIn.
In avantul acuzator, Corneliu Turianu uita un lucru simplu: faptul ca Bumbes a publicat intr-un ziar dosarul lui Gheorhe Popescu nu schimba cu nimic datele problemei. Romanii tot ar fi aflat despre dosarul de colaborator al fostului mare fotbalist roman din studiul la care lucreaza istoricul.
Oamenii CNSAS nu se supara daca "scrii frumos despre relatia unora cu Securitatea"
Mai mult, joi seara, intr-o emisiune al carui format am tot sperat sa nu il mai vedem dupa caderea comunismului, televizunea publica a pus in scena procesul lui Mihail Bumbes, iar in rolul procurorului inversunat era nimeni altul decat Corneliu Turianu, care practic l-a desfiintat pe Bumbes atat in calitate de cercetator, dar si ca om, de parca acesta ar fi fost vinovat pentru trecutul ''discutabil'' al lui Gica Popescu.
Corneliu Turianu declara inca de atunci ca CNSAS ii va fi ridica acreditarea lui Mihail Bumbes pentru ca acesta a cautat ''senzationalul'' in dosarul lui Popescu. Turianu a facut atunci o paralela interesanta cu un alt cercetator care a publicat si el exact in aceesi zi acelasi continut al dosarului lui Popescu, numai ca, in opinia membrului CNSAS, acesta a ''scris frumos despre relatia pe care au avut-o unii sportivi cu Securitatea'', ba mai mult, celalalt ''cercetator a anuntat ca va publica in presa acest lucru, in cerere, iar Colegiul a fost de acord''.
Faptul ca Bumbes, care se documenta pentru un studiu, care oricum avea sa fie publicat, a indraznit fara acceptul CNSAS sa publice o parte din cercetarea sa inainte de a iesi studiul a infuriat o parte din membrii CNSAS. Si, mai mult, pentru ca nu a ''scris frumos'', Bumbes a ramas fara acreditare.
Mircea Toma: Coalizarea securistilor, la 20 de ani dupa Revolutie, este extrem de eficenta si de periculoasa
Mircea Toma (ZIUA Foto, Lucian CURELARIU)
Si atunci vine intrebarea: de ce atata inversunare in a condamna un om care nu a facut nimic altceva in afara de a consulta dosarele aflate la CNSAS, dosare la care ar fi trebuit sa aiba acces fiecare roman, daca ar fi dorit sa le consulte?
Un posibil raspuns l-a acordat, in exclusivitate pentru ZIUA ONLINE, presedintele Academiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma. Acesta a afirmat ca exista deja o traditie in Romania post-decembrista ca in momentul in care se dezvaluie un subiect sensibil din arhivele fostei Securitati sau chiar despre Securitate ca institutie, sa existe o reactie adversa de hartuire generalizata culmea impotriva celui care a facut dezvaluirea.
''Ceea ce mi se pare scandalos este reactia de furie si de hartuire generalizata care se declanseaza de cate ori se pune degetul pe un subiect sensibil despre Securitate. Coalizarea securistilor este extrem de eficienta si de periculoasa. De cate ori sa intamplat ca CNSAS sa anunte ca va publica listele cu ofiteri de Securitate, Parlamentul a incercat sa inchida CNSAS-ul cu totul. Cand CNSAS-ul a scos public dosarul lui Dan Voiculescu, Curtea Constituionala a declarat ilegal CNSAS. Trasperanta este inamicul principal. Cand trasparenta se atinge de uniforma securistului, reactia este naprasnica'', a punctat Mircea Toma.
El crede ca, daca CNSAS il va pedepsi pe Mihail Bumbes, in acest caz fosta Securitate, azi la 20 de la ''desfiintare'', isi atinge practic scopul pentru care a fost creata, anume de a pune pumnul in gura romanilor.
''In cazul acesta ce discutam noi astazi? Despre cine anume a pus in circulatie informatia despre Gica Popescu si nu despre relatia lui Gica Popescu cu Securitatea. Daca eu ca institutie pedepsesc vehiculul informatiei inseamna ca securistii isi ating scopul'', a declarat Mircea Toma pentru ZIUA ONLINE. Mai mult, Toma considera ca activitatea CNSAS este chiar sabotata din interior de persoane care au ca si scop acest lucru.
''Nu iau apararea cuiva daca a gresit in raport cu legea, cer insa sa fie judecat in spiritul si nu in litera legii. Pentru ca eu cred ca, in acest moment, colegiul CNSAS contine inamici ai CNSAS care abia asteapta sa boicoteze activitatea institutiei din interior, asa cum au facut-o si in trecut, pe vremea lui Onisoru. Cum o fac acum, blocand informatiile care ar ajuta CNSAS in procesul cu colaboratoarea Securitatii, Rodica Stanoiu de exemplu'', a adaugat Mircea Toma.
Tribunalul poporului la TVR
Presedintele Academiei de Monitorizare a Presei acuza si el modul in care televiziunea nationala l-a ''mazilit'' pe Mihail Bumbes, practic intr-un ''proces popular'' televizat.
''Deci in momentul asta noi ne razboim cu cine? Cu Mihai Bumbes. De ce? Pentru ca s-a atins de idolul microbistilor, un foarte bun fotbalist. Si atunci sarim cu toare resursele noastre de securisti, din interiorul CNSAS, sa il mazilim pe Bumbes si din exteriorul CNSAS prin TVR, sa il executam public intr-un proces de tip popular. Tribunalul poporului la TVR'', a acuzat Mircea Toma.
El il acuza pe Corneliu Turianu de faptul ca s-a antepronuntat in cazul Popescu, dar si CNSAS, pentru ca a fost mai degraba preocupat sa il acuze pe Bumbes decat sa respecte legile sub care isi desfasoara activitatea institutia.
''Eu cer sa se aplice aceeasi lege si in cazul lui Turianu care in emisiunea aia a lui de executie s-a si antepronuntat. S-a referit la faptul ca domnul Gica Popescu se poate apara si il poate da in judecata pe Bumbes pentru ca va castiga, nu stim pe cei temei, asigurandu-i sprijinul CNSAS. Gica Popescu, in calitatea lui de presedinte de fundatie, este expus solicitarii oricui de a fi verificat trecutul lui de eventual colaborator al Securitatii. De la domnul Turianu intelegem ca daca s-ar face acesta cercetare, diagnosticul pus de colegiul CNSAS ar fi de necolaborare. Asta insemna antepronuntare, si este foarte grav. Se descalifica din functie. Colegiul nu a reactionat la asta. Colegiul a reactionat la Bumbes, care fost in fata CNSAS pichetand CNSAS cu Militia Spirituala cand Basescu ii dadea teapa lui Ticu Dumitrescu, ca sa il puna pe licheaua asta de Turianu in functia de presedinte; si a fost in lantul viu de la Palatul Parlamentului cu cativa ani inainte, cand se manifesta impotriva dorintei unora de a desfinta CNSAS; si a fost prezent in Senat cand s-a discutat Ordonanta CNSAS pe care vroiau sa o macelareasca senatorii daca nu am fi fost mai multe organizatii civice acolo. Deci pe cine sa denigram in primul rand? Pe cei care insista pe procesul transparentei. Deci pe Bumbes'', a adaugat Mircea Toma.
Intrebat daca Turianu se razbuna astfel pe Mihail Bumbes pentru ca acesta, impreuna cu Militia Spirituala, i-a publicat extrase din dosarul de cadre al PCR si cel al Ministerului Justitiei de dinaintea anului 1989, Mircea Toma a raspuns ca demolarea lui Bumbes este o practica ce il descrie perfect pe Corneliu Turianu.
''Mi se pare perfect coerenta practica a ceea ce a facut domnul Turianu, adica de a-l demola pe Bumbes la TVR, cu mentalitatea domniei sale despre Securitate si comunism, dupa ce (Turianu, n.red.) a fost demascat de Bumbes in 2007'', a incheiat Mircea Toma pentru ZIUA ONLINE.
Contactat de ZIUA ONLINE, Corneliu Turianu a declarat ca nu are prea multe informatii despre activitatile lui Mihail Bumbes, dar in nici un caz nu se razbuna pe el, ci face ceea ce i se pare ca e drept si normal.
Ciprian STOLERU  
Alte articole
  CNSAS a restrans temporar accesul la arhiva cercetatorului care a investigat dosarul lui Popescu    (2009-07-03 15:01)
 Afisari: 673  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
nelamurire   de inexpresiv
O RUSINE NATIONALA !!!   de srelu
Romania actuala este in faza de revenire la putere a militiilor populare si a garzilor patriotice.   de ionion
O intrebare a nedumeririi mele,   de Ninel
mircea toma s-o lase mai moale cu intransigentza lui de doi lei, pentru ca   de pahontu tiberiu
Deprivatizarea arhivelor.   de mihairogobete
Turnatorii se apara   de D ANTON II
Dl. Mircea Toma are mare dreptate   de Mihnea Apostol
Tara arde si Dinescu se piaptana!   de koritza
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-07
 22:00 
Zeci de bucuresteni si-au luat adio de la Michael Jackson, in cadrul unui eveniment organizat in Parcul Obor (FOTO)
1 comentariu
 21:04 

7 comentarii
 20:59 
Hotelurile special construite pentru sex, o afacere de miliarde
2 comentarii
 20:45 
UPDATE - Socant: O femeie din Constanta s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani
4 comentarii
 20:14 
Nasul "El Mundo" a recomandat "castrarea chimica" a membrilor CNA-ului romanesc (FOTO/VIDEO)
4 comentarii
 20:10 
Basescu: Vrem ca Opozitia pro-romana din Moldova sa obtina "rezultate mai bune" la alegerile din 29 iulie
1 comentariu
 20:09 
Ilie Sarbu: Comisia prezidentiala pentru agricultura este o incercare electorala
1 comentariu
 20:00 
Sexy Bar Refaeli asculta muzica doar in lenjerie intima (FOTO)
7 comentarii
 19:49 
Distractie in sudul litoralului
 19:45 
"Nastrusnica" Moscova: Problema Transnistriei va fi examinata dupa alegerile de la Chisinau
2 comentarii
 19:38 
Tenismenul Mathieu Montcourt a incetat din viata, la doar 24 de ani
 19:30 
Circul total si-a gasit camin in Comisia "Ridzi": PNL-istul Olteanu l-a facut "nesimtit si obraznic" pe un consilier de-al Monicai Iacob-Ridzi
6 comentarii
 19:29 
Obama ironizeaza Rusia: Multumim pentru afacerea Alaska!
32 comentarii
 19:15 
ING: Rata somajului din Romania va ajunge la 8,5% in 2009 si va depasi 10% in 2010
1 comentariu
 19:08 
The Independent: Berlusconi a intrat in politica din cauza mafiei italiene
 19:02 
Fondul Proprietatea ar putea renunta la participatiile detinute la trei companii controlate de CEZ
 18:44 
Ministrul Economiei vrea management privat la cele doua companii energetice ce urmeaza a fi infiintate
1 comentariu
 18:32 
Sirena Holly, dezbracata la malul marii (FOTO)
 18:30 
Baia Mare: Un zid al Scolii Populare de Arta s-a prabusit
 18:29 
Republica Moldova vrea sa obtina un credit de la China
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Carrefour criminal (4628 afisari)
 Tolontan arvunit de Patriciu (2084 afisari)
 PSD condus de securisti si interlopi (1987 afisari)
 Ialta-Malta-Moscova (1648 afisari)
 Casuneanu, maestrul combinatiilor (1438 afisari)
 UPDATE - Socant: O femeie din Constanta s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani (4512 afisari)
 Femeia care are cel mai puternic vagin din lume si-a doborat propriul record (3788 afisari)
 Obama ironizeaza Rusia: Multumim pentru afacerea Alaska! (2374 afisari)
 Hotelurile special construite pentru sex, o afacere de miliarde (2355 afisari)
 Yemen: Un barbat acuzat ca a violat si ucis un baiat de 11 ani a fost impuscat in cap in fata a sute de spectatori (Imagini Socante!)  (2183 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01555 sec.