Scandalul publicarii in presa de saptamana trecuta a ''dosarului'' de colaborator cu Securitatea al fostului mare fotbalist Gheorghe Popescu continua sa provoace valuri si reactii, la peste o saptamana de la lansarea la ''apa''.
Reactia lui Gica Popescu a fost una foarte virulenta, el negand cu vehementa ca a colaborat cu Securitatea ca si politie politica. Mai mult, Popescu a afirmat ca aceste dezvaluiri sunt parte a unei campanii de presa declansate impotriva lui, cu scopul de a-l compromite inainte de candida la presedintia Federatiei Romane de Fotbal (FRF).
In apararea sa, Gica Popescu a recurs la toate mijloacele pentru a-si demonstra nevinovatia. Iar prima actiune pe care a intreprins-o a fost sa isi vada dosarul cu proprii ''ochi'' - deoarece nu mai tinea minte succesiunea exacta a evenimentelor de acum mai bine de 25 de ani - chiar in ziua in care au aparut in presa informatiile despre el.
Si, daca un muritor de rand trebuie sa astepte si pana la 30 de zile pentru a-si vedea dosarul de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), fostul capitan al Barcelonei l-a consultat pe al sau chiar in aceeasi zi, cu sprijinul institutiei.
''Am tinut foarte mult sa merg la CNSAS, pentru ca nu imi mai aduceam aminte ce s-a intamplat acum 25 de ani, de aceea am vrut sa vad cu ochii mei acest dosar. Am ajuns acolo si mi-a fost prezentat dosarul respectiv'', declara Gica Popescu in seara zilei de 29 iunie.
Cum a fost posibil ca Gica Popescu sa isi vada dosarul in aceeasi zi, desi legea spune altfel, ramane un mister pe care vom incerca sa il deslusim in continuare.
Conform Regulamentului de functionare a CNSAS, Gheorghe Popescu trebuia sa depuna initial o cerere la institutie, iar in termen de 30 de zile, petentul, adica Gica Popescu, trebuia informat in legatura cu demersurile pe care CNSAS le realizeaza in urma cererii sale.
Intre timp, pe baza cererii depuse de Gheorghe Popescu, Directia Comunicare din CNSAS ar fi trebuit sa verifice in evidentele proprii, precum si la institutiile detinatoare de arhiva, dupa caz, daca pe numele persoanei au fost identificate dosare sau documente intocmite de Securitate. Daca pe numele persoanei erau identificate dosare sau documente, petentul urma sa fie instiintat in scris, stabilindu-se data programarii acestuia la sala de lectura.
Presupunand ca Directia comunicare din CNSAS s-ar fi miscat ca fulgerul, ar fi facut toate verificarile cat ai clipi si ar fi primit toate raspunsurile de la toate directiile din CNSAS cat ai gandi, tot ramane o mare problema.
Astfel, conform articolului 24, aliniatul 2, ''Directia comunicare din CNSAS transmite Directiei investigatii, cu 5 zile lucratoare inaintea datei programarii, lista persoanelor care urmeaza sa isi exercite dreptul de acces la dosar, datele de identificare ale acestora si cotele dosarelor care urmeaza sa fie studiate'', lucru ce in mod evident nu s-a intamplat de vreme pe Gica Popescu si-a vazut dosarul in aceesi zi.
Surse din interiorul CNSAS au declarat pentru ZIUA ONLINE ca acesta practica, de a permite unor persoane importante accesul imediat la propriul dosar, este deja o regula impamantenita in interiorul institutiei.
Contact de ZIUA ONLINE, Corneliu Turianu, membru in colegiul CNSAS, a declarat ca sunt unele cazuri in care unor persoane care au depus o cerere, acestora li s-a permis accesul imediat la dosar. Intrebat daca acest lucru nu incalca legile care reglementeaza activitatea CNSAS, Corneliu Turianu a declarat ca nu stie ''sigur acest lucru'', dar in opinia sa ''nu pare nimic ilegal''.
Mai mult, dupa ce Gheorghe Popescu a cerut CNSAS sa stabileasca daca a fost colaborator al Securitatii, Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ca procedurile prin care Gica Popescu trebuia sa solicite accesul la propriul dosar, plus alte proceduri de investigare, trebuie reluate.
"Dosarul dansului nu a fost verificat de cercetatorii nostri, ci de un cercetator acreditat. Pentru a intra la discutii in Colegiu trebuie parcurse niste etape procedurale, dansul trebuie sa ceara acest lucru, noi trebuie sa facem cereri la institutiile cu arhive, sa cautam, apoi trebuie sa se pronunte directia de Investigatii si apoi Colegiul'', declara Claudiu Secasiu, citat de NewsIn.
Cazul lui Gica Popescu a deschis o "Cutie a 'Pandorei'' in CNSAS, institutie care trebuie sa mijloceasca accesul fiecarui roman la propriul dosar facut de fosta Securitate.
Rolul CNSAS, la 20 de ani dupa Revolutie, ramane unul imens. Nu putini au fost aceia care au incercat sa puna bete in roata institutiei, ba chiar in nenumarate randuri s-a incercat desfiintarea ei de catre forte ''oculte'' care considerau ca romanii nu ar trebui sa isi cunoasca trecutul din diverse motive, sau ca istoricii si cercetatorii nu ar trebui sa intre in aceste arhive niciodata pentru a nu sparge ''coeziunea din societatea romaneasca''.
Scopul pentru care a fost creat CNSAS a fost facilitarea, si nu ingradirea sau ''sifonarea'' accesului la dosar al tuturor romanilor si a celor interesati sa studieze perioada comunista.
Insa din nefericire in Romania, in purul stil romanesc, unii sunt mai egali decat altii, unii NU trebuie sa respecte legea, ca toti ceilati romani, unii NU trebuie sa astepte asemeni muritorilor de rand, iar unii trebuie sa isi vada dosarul pentru ca in opinia lor sunt tinta unor campanii de presa, spre deosebire noi toti ceilati romani care stam cuminti si asteptam accesul la propriul dosar, asa cum prevede legea.