Sindicalistii din Educatie au cerut, luni, intr-o scrisoare deschisa, presedintelui PSD, Mircea Geoana, sa retraga sprijinul politic acordat ministrului Muncii, Marian Sarbu, si secretarului de stat Valentin Mocanu, din cauza modificarilor facute de acestia la proiectul legii salarizarii unice. "In conditiile in care nu o sa luati aceasta decizie, o sa consideram ca pozitia celor doi demnitari este asumata de PSD prin insusi presedintele partidului", se arat� in documentul citat, potrivit NewsIn.
Sarbu, a declarat, duminica, la Vaslui, ca exista posibilitatea ca grila de salarizare sa sufere modificari, in cursul acestei saptamani, cand proiectul de lege va fi prezentat in sedinta de Guvern si apoi cand va intra in dezbatere publica. "Ministerul Muncii face eforturi pentru a armoniza nivelul de salarii, pentru toti cei platiti de la buget, asa ca indiferent de anumite nemultumiri, noi vom continua dialogul. In sedinta de Guvern, miercuri, va fi o a doua lectura a proiectului de lege, dupa care acesta va intra in dezbatere publica. Chiar daca in mare parte propunerile in ceea ce priveste grila de salarizare vor fi pastrate, aceasta ar putea suferi modificari", a declarat ministrul Muncii.
Joi, Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater au cerut demisia ministrului Muncii si a secretarului de stat, Valentin Mocanu, pentru ca acestia ar fi decis unilateral reducerea salariilor angajatilor din invatamant prevazute prin grila Legii salarizarii unice aflata in discutie. In replica, ministrul Sarbu a spus ca nu isi va prezenta demisia doar pentru ca acest lucru ii este cerut de sindicatele din Educatie. Acesta a adaugat atunci ca "legea salarizarii unice va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010".
Proiectul legii salarizarii unice trebuia sa fie incheiat pe 20 iunie. Acesta a fost termenul pe care l-a stabilit chiar primul-ministru Emil Boc. Data limita nu a fost insa respectata pentru ca o parte din ministere au adus tarziu variantele de salarizare. Legea ar trebui sa intre in vigoare, asa cum cere Fondul Monetar International, la 1 ianuarie 2010.