Compania Nationala de Cai Ferate este in plina criza si anunta lunar pierderi de milioane de euro. Intre timp, noua companii private reusesc sa faca profit pe liniile CFR. Cele noua companii au inchiriat peste 1.300 de kilometri de cale ferata din cei aproximativ 11.000� detinuti de compania de stat, anunta, luni, Hotnews.ro.
Reprezentantii operatorilor privati sustin ca reusesc sa faca profit pentru ca isi utilizeaza personalul eficient si nu introduc trenuri suplimentare pe rute unde nu exista calatori. De cealalta parte, compania de stat are peste 28 000 de angajati si numai la CFR Calatori s-au inregistrat de la inceputul anului 75 de milioane de euro pierderi.
Sindicalistii din cadrul companiei de stat sustin insa ca Guvernul are politici protectioniste pentru operatorii privati si ca acestia fac profit utilizand trenuri second-hand si chiar unele trenuri cancerigene. Potrivit Ministerului Transportului, inchirierea liniilor de cale ferata este reglementata printr-o Hotarare de Guvern din 2007 si se realizeaza prin licitatie la� Bursa de Marfuri din Romania. In 2009, pe sectiile de circulatie scoase la vanzare de CFR activeaza noua operatori privati. Acestia au inchiriat de la CFR 1300 de kilometri de cale ferata. Cea mai mare parte din caile ferate scoase la vanzare este utilizata de operatorii pentru transportul feroviar de calatori.
"E o solutie pentru ca noi suntem mai eficienti si exista o corelare intre realizari si cheltuieli"
Compania RC CF Trans este una din cele noua societati care au inchiriat de la Compania Nationala de Cai Ferate sectii de circulatie cu tot cu kilometri de cale ferata aferenti. Compania infiintata in 2001 a intrat pe piata transportului feroviar de marfa si de calatori in anul 2004, iar in prezent detine cele mai multe rute de transport dintre toti cei noua operatori privati. Directorul companiei, Ioan Nedea, a spus ca deschiderea pietei de transport feroviar spre operatorii privati este o solutie pentru criza in care se afla de ceva vreme compania de stat. "E o solutie pentru ca noi suntem mai eficienti si exista o corelare intre realizari si cheltuieli, pe cand la compania de stat cheltuielile sunt imprastiate fara eficienta. Spre exemplu, noi daca avem rute unde sunt multi calatori introducem mai multe trenuri, iar daca nu sunt calatori e ilogic sa punem trenuri in plus", a explicat directorul Nedea.
In opinia sa, o alta solutie pentru eficientizarea transportului feroviar ar fi descentralizarea companiei de stat. "In Franta, spre exemplu, gara e detinuta de administratia locala, primarie sau consiliu judetean. Acolo ei fac parteneriate cu operatorii privati si se implica si mai mult in eficientizare rutelor. Pe cand la noi compania de stat e un mastodont", a spus Nedea. Directorul companiei este convins ca in anii urmatori piata transportatorilor feroviari privati din Romania se va dezvolta. "Sunt sigur de asta pentru ca e un bussines bun si profitabil", a mai declarat Nedea.
Sindicalistii CFR sustin ca statul favorizeaza companiile private
Pe de cealalta parte, sindicalistii CFR sustin ca statul favorizeaza companiile private. "Sa ne gandim numai la subventii. Compania de stat abia daca primeste subventiile pentru CFR calatori lunar. Pe cand companiile private au primit subventiile deodata pentru sase luni sau un an. Ei (operatorii privati n.r.) nu ofera serviciile pe care le ofera compania de stat. Fac transport cu automotoare vechi, am inteles ca unele sunt si cancerigene pentru ca sunt tapetate cu azbest" a declarat Florin Dobrescu, presedintele Federatiei Nationale Drum de Fier, federatia sindicala care reuneste toate sindicatele din cadrul CFR.
Ministerul Transporturilor raporta la inceputul lunii iunie zeci de milioane de euro pierderi pentru CFR calatori si scaderi importante la traficul de marfa. La inceputul lunii iunie, reprezentantii ministerului au anuntat ca CFR Calatori are datorii de peste 75 de milioane de euro iar CFR Marfa ar fi acumulat o datorie de 16 milioane de lei.
In prezent, in cadrul Companiei Nationale de Cai Ferate lucreza peste 28 mii de muncitori dintre care 17500 lucreaza in cadrul CFR Marfa. Conducerea CFR Marfa a decis la mijlocul lunii ca mare parte din angajatii companiei sa intre in 4 zile in concediu fara plata in fiecare luna de acum incolo pentru a reduce cheltuielile salariale.
Situatia financiara CFR la finalului lui 2008 era urmatoarea: venituri totale in suma de 1.764.188 000 lei, cheltuieli totale in suma de 2.473.859 000 mii lei, rezultand o pierdere in suma de 709.670 000 lei.