"Basarabia va ramane pentru totdeauna teritoriu al Ucrainei, iar pretentiile Romaniei la aceste pamanturi (n.r. - judetele din Sudul Basarabiei si Bucovina de Nord) nu au un caracter oficial", a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, in cadrul unui forum consacrat "Programului de vecinatate Romania-Ucraina", relateaza postul de televiziune din Odesa ATV, citat de Agerpres.
"Basarabia este a noastra si va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean, indiferent de ceea ce afirma vecinii nostri romani, mai ales ca aceste declaratii nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei, ci a unor organizatii publice de pe teritoriul roman", a afirmat Serdiuk, adaugand: "Cainii latra, caravana trece".
In acelasi timp, relatiile dintre Ucraina si Romania s-au tensionat in ultima perioada, comenteaza postul de televiziune citat, referindu-se in special la decizia "discutabila" a Curtii Internationale de Justitie de la Haga in litigiul pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra intre cele doua tari, precum si la "asa-zisa monitorizare a respectarii drepturilor minoritatilor nationale".
"Partea romana a realizat aceasta monitorizare in sudul Basarabiei, cercetarea degenerand intr-un scandal international dupa ce reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti au cerut ca toti moldovenii din sudul-vestul regiunii Odesa sa fie numiti romani", sustine comentatorul ATV, amintind ca unii analisti de la Kiev au calificat atunci aceste pretentii ca fiind un "atentat" la sudul Basarabiei
"Nu cred ca acest lucru corespunde realitatii, intrucat membrii diasporei moldovenesti din regiunea Odesa, precum si cei 32.000 de membri ai diasporei ucrainene din Transnistria sunt toti cetateni ai Ucrainei", a afirmat transant Serdiuk, intr-o declaratie facuta in marginea forumului dedicat relatiilor dintre Romania si Ucraina, ce se desfasoara la Odesa.
El a remarcat totodata ca "problemele litigioase dintre Ucraina si Romania influenteaza intr-un fel atmosfera derularii acestei conferinte internationale". "Nu pot sa spun ca exista o cantitate mare de lucruri negative, dar predispozitia exista", a remarcat guvernatorul Odesei intr-o declaratie pentru postul de televiziune citat.
Reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti in Ucraina neaga toate aceste acuzatii la adresa Romaniei. Consulatul din Odesa califica acuzatiile privind presupusele revendicari teritoriale din partea Romaniei drept zvonuri neintemeiate. "La aceasta intrebare eu nu voi raspunde. Cine si ce a declarat? Sunt zvonuri. Eu nu comentez zvonurile", a raspuns la intrebarea corespondentului ATV consulul general al Romaniei la Odesa, Cerasela Nicolas.
Joi si vineri la Odesa se desfasoara lucrarile unei conferinte internationale pe tema "Programul de vecinatate Ucraina - Romania: catalizatorul cooperarii dintre cele doua tari". La forum participa reprezentanti ai autoritatilor regionale, precum si circa 100 de oficiali din partea guvernului ucrainean, a executivului roman, precum si a unor structuri diplomatice.
Dupa cum a declarat guvernatorul regiunii Odesa, acest gen de evenimente este finantat de Uniunea Europeana si a nu participa la ele ar fi pur si simplu "o crima".
"Racirea" relatiilor diplomatice dintre Ucraina si Romania din ultimul timp nu a influentat deloc cooperarea intre regiunile frontaliere dintre cele doua tari, a opinat expertul ucrainean Oleg Kirienko, de la Centrul pentru Programul de vecinatate Ucraina-Romania si CADSES. In sprijinul afirmatiei acestuia, guvernatorul Odesei a specificat ca programul de cooperare a fost semnat joi de 4 regiuni ucrainene si de tot atatea romane.